Stranica: 1/1.

Izgradnja prolaza za ribu kraj hidrocentrale, Hedefors – Šve

Postano: 21 ruj 2013, 10:02
Postao/la rusko
Vijest sa pocetne: http://www.bistrobih.ba/nova/?p=36198

U Švedskom gradu Hedefors, se 18 septembra otvorio novoizgrađeni put za ribu, prventsveno namijenjen lososu koji je bio spriječen cijelih 100 godina da nesmetano nađe put do zone mriještenja iznad hidrocentrale. Kompletno područje je proglašeno nacionalnim parkom.

Put se nalazi na rijeci “Säveån”, dug je 375 metara i ima protok vode od 2000 litara u sekundi. Izgrađen je zajedničkim finansiranjem od strane vlasnika hidroelektrane, države i Evropske unije. Cijena izgradnje je završila na 12 miliona eura.

Pogledajte na videu kako je planiran i izgrađen:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AKRPcFHgoaY[/youtube]

Re: Izgradnja prolaza za ribu kraj hidrocentrale, Hedefors –

Postano: 21 ruj 2013, 13:59
Postao/la Seha
Pametni ljudi. Ovi kod mene jebivjetri nisu u stanju da jednu jedinu hidrocentralu koja sada zjapi kao muzej uklone ili bar uniste ove neefektivne "riblje stepenice" i naprave ovako neku "protocnu zaobilaznicu". Jezivo je vidjeti tu silu lososa punu oziljaka koja dodje pod branu i uniste se skakajuci u pokusajima da nastavi put prema mrijestilistu. Ja mislim da kod mene nema interesa jer komuna (opstina) ima projekte poribljavanja. Van svake logike i pameti al eto nisu samo politicari u BiH nesposobni.

Re: Izgradnja prolaza za ribu kraj hidrocentrale, Hedefors –

Postano: 21 ruj 2013, 18:01
Postao/la rusko
Svedi nesto nisu za poribljavanje... malo koju rijeku da poribljavaju, vise gledaju da poprave biotop pa da se riba sama krene vise mrijestiti... sto i nije lose, jer bez obzira koliko ribe da se ubaci postoji limit u biotopu i taj ce se kad tad ustabiliti sam od sebe... ako mu se poveca "kapacitet" automatski se povecava i brojnost vrste.

Ovakvi protocni sistemi su idealni, kada bi se barem moglo natjerati one nase glavonje da kraj svake novoizgradjene HE naprave ovako nesto bilo bi super. Raduje me sto su i na "mojoj" rijeci dali rok vlasnicima HE da naprave ovakve sisteme u roku 3 godine, ili im ruse HE <championvanja>

Pomno vodim statistiku kretanja morske pastrmke na rijeci, pa me bas zanima kakav ce efekat imati ta promjena HE (ako sve prodje kako treba <juma> ).