Memo, slazem se ja u potpunosti da je medium stap klase 5 namijenjen za "finije poslove", i da se treba dobro paziti (to sam mu i ja savjetovao). Ali da ne bi doslo do "zabune" kod musicara koji mozda imaju razradjenu tehniku zabacivanja, htio sam samo reci da je to moguce jer strimeri uopste ne moraju biti veci ili tezi od obicnih muha, njihov naziv se zasniva na tehnici vodjenja kroz vodu a ne na velicini.
Aldine, Memo je u pravu... dobro se pazi i pazi stap, pa kada razvijes tehniku onda se baci na testiranje strimera...
Jedan savjet, ako testiras zabacivanje sa krupnijim muhama koje svojom velicinom stvaraju veci otpor, poput tih bambula, skrati predvez bice ti lakse... inace duzina predveza je jako bitna za ispravnu prezentaciju, ako pecas sa sitnom laganom muhom, predvez moze biti 1,5 duzina stapa, a npr. kod velikih strimera za stuku predvez se skrati i do 80 cm kako bi se moglo fino zabaciti.
A sad malo opstih iskustava o strimeranju, ako bilo kog zanima:
Sto se snjure i strimera tice, koriste se razne brzine tonjenja u skladu sa dubinom i protokom vode, strimerom (da li je otezan ili ne)... Klasicna ploveca snjura se koristi u slucajevima kada je vodostaj nizak, protok slab i posto se riba u vecini slucajeva zalijece na strimera (provokatora), dovoljno je voditi ga pri samoj povrsini i imacete zeljeni efekat. Tako da vam u takvim uslovima tonuca snjura uopste nije potrebna. Sve gore navedene strimere (na slikama) mozete komotno pecati sa plovecom snjurom u doba kada je voda na "radnoj temperaturi", bistra i malog protoka. Ako je vec potrebno malo "spustiti" strimer na nekim dionicama mozete staviti tonuci predvez.
Tonucu snjuru koristimo kada je vodostaj visok, brz protok, hladna voda i kada je riba veoma neaktivna i pri dnu... i u skladu sa tim uslovima biramo da li cemo brzo tounucu, malo sporiju (inace se brzina oznacava sa brojevima npr. 3 -6, 6 najbrze tonuca), intermediate... Najcesce se tu koristi sistem sa running line u kombinaciji sa gore navedenim vrhovima, u tom slucaju je bitno naci pravu gramazu snjure koju stap moze podnijeti a to se jednostavno radi vaganjem, zabacivanjem, sjeckanjem milimetar po milimetar dok ne nadjete tezinu koja odgovara...
A najvaznije kod strimeranja je kako voditi strimera u vodi... kljuc uspijeha je koristiti struju protoka vode (sto im i samo ime - streamer govori) i dozvoliti joj da "odradi posao"... Klasican i efikasan sistem je zabac nizvodno prema suprotnoj obali pod uglom od 45 stepeni, i pustite strimer uz povremeno manje trzanje da dodje do vase obale... pocnete na par metara od sebe i povecavate duzinu pri svakom sljedecem zabacu kako biste "procesljali" svu zonu.
Strimeri su takodje efikasni za pecanje na stajacim vodama, tada ih mi vodimo i dajemo im kretanje, i tu postoje razne kombinacije povlacenja snjure, otezavanja strimera, nacina vezanja cvora izmedju strimera i predveza koje nam pomazu boljoj prezentaciji...
Sami strimeri ne moraju imati velicine od 5-6 cm... vecina strimera koje ja koristim su max 5 cm... evo jednog primjera tkzv. hitch flies za lososa (a bogami i kecigu

) koji su mali (1-2 cm) ali djelotvorni (da malo nadovezem na Vesin prijedlog za koristenje strimera na tubama, a siguran sam da bi se ovo svidjelo i Montiju, jer je ovo skoro pa najblize sto se moze doci "dry fly-strimeranju"):
Kombinacije su takodje moguce... npr. Muddler minnow cesto vezem na udici 12 i onda imam nesto izmedju strimera i caddis i kada mi odgovara da ga pecam kao strimera zadam mu kretanje, a ako ne pecam ga kao suhu muhu... oba nacina su efikasna u pravim uslovima...
Eto malo "iz (udarene) glave" o strimeranju, naravno da opet napomenem, Memo je potpuno u pravu sto se tice opreza i poteskoca kod zabacivanja sa strimerima, pa se treba dobro istrenirati i paziti prije nego sto se pocne strimerati.