Nasao sam ovo na Varalicar.com,pa da kopiram ovdje,djeluje zanimljivo:
Odlucio sam da vam pomognem jer sistem za otkacivanje varalica postoji.
Izmislio ga je covjek koji je u Sisku glasio za ponajboljeg varalicarca i imao je za svog života prije dvadeset godina inovativne stvari koje mi tek danas koristimo (npr. not a knot).Umro je mlad i pokopan je sa svojim najboljim blinkeraškim priborom.
Ja ga osobno nisam poznavao,a po pricanju njegovih kolega bio je ispred doba u kojem je živio.
Pošto nema naziva ovaj sistem ja cu ga nazvati Đekijev sistem za otkacivanje varalica.
Ovo dajem na forum njemu u cast.
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Za izradu potrebno;
10-tak metara (po potrebi i više) ribarske špage
Potrgana mrežica sitnijeg oka (bolja je ona koja je pletena od ribarske špage jer je jaca)
15 do 20 cm tanke celicne žice
vrtilica i kopca
olovo težine 50 g (lakše ne)
Kako se radi s sistemom;
Kada se zapne varkom dođete što bliže mjestu zapinjanja i dižete štap što više u zrak da dobijete što vecu vertikalu s špagom ili strunom, ovisno s cime hvatate.
Kopcu sistema zakacite na vaš najlon i lagano otpuštate špagu s koluta.
Težina olova vuce sistem kako vi odmotavate te potisak vode otvara (širi) mrežicu koja dolazi do varke i kao kad hobotnica uhvati plijen tako i mrežica poklopi varku.
Uhvati se za varku i njene udice, to naravno osjetite i u tom trenutku povucete špagu sistema i sve skupa izađe van.
Ja sam na taj nacin otkacio sve i jedan vobler, žlicu, leptir.
Nisam siguran da ce biti 100% i kod gumica iz razloga jedne udice. Ako je dodana trokuka nema problema.