2. Spin kup na jezeru Starača "Stream Tackle & Iggy vobleri"

Moderatori/ce:emin,AlaS,zlaja,svirac

Odgovori
Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi:3608
Pridružen/a:20 lip 2006, 17:05
Lokacija:Sarajevo
2. Spin kup na jezeru Starača "Stream Tackle & Iggy vobleri"

Post Postao/la senad » 10 lis 2016, 13:07

_DSC2512_1280x853U nedjelju, 16. oktobra, na jezeru Starača u Ilijašu, bit će održan 2. Kup u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale “Stream Tackle & Iggy vobleri”.

Broj takmičara koji mogu učestvovati na takmičenju je ograničen na 27, a prijaviti se možete na bistrobih@gmail.com, gdje uz ime i prezime trebate dostaviti da li ste član nekog udruženja sportskih ribolovaca u Bosni i Hercegovini i kojeg.

Organizator takmičenja, Udruženje “Bistro!”, će uoči takmičenja poribiti jezero izvjesnom količinom kalifornijske pastrmke, te uz štuke koje se svakodnevno love, očekuje se dobar ribolov.

U nastavku imate detaljne informacije i Pravilnik o takmičenju na jezeru.

INFO I PRAVILNIK

Spin kup “Stream Tackel & Iggy vobleri” je otvoreno takmičenje u lovu grabljivica umjetnim mamcima sa obale.

Organizator takmičenja je Udruženje „Bistro!“ iz Sarajeva

PRAVO NA TAKMIČENJE I KOTIZACIJA:
1. Pravo na takmičenje imaju sve osobe, neovisno o svome državljanstvu.
2. Kotizacija iznosi 10 KM za ribolovce koji su članovi nekog Udruženja u Bosni i Hercegovini što dokazuju entitetskom markicom o plaćenoj članarini za tekuću godinu, odnosno 20 KM za ribolovce koji nisu članovi nijednog udruženja u BiH.
3. Za prvoplasirane takmičare Udruženje “Bistro!” je obezbjedilo medalje, diplome i pehare, a nagrade za prva tri takmičara i najveću ribu su obezbjedili Stream Tackle i Iggy vobleri.

Za 1. mjesto nagrada je štap Major Craft Trapara i Iggy vobleri, za 2. i 3. mjesto Iggy vobleri, i Stream Tackle paket za najveću ulovljenu ribu.

4. Takmičari se takmiče na vlastiti rizik i odgovornost.

VRIJEME ODIGRAVANJA I PROPOZICIJE:
1. Takmičenje će se održati na jezeru Starača u Podlugovima
U 08,00 sati počinje izvlačenje startnih brojeva. Takmičari su dužni potvrditi svoje prisustvo najkasnije 30 minuta prije početka izvlačenja startnih brojeva. Maximalni broj takmičara je 30.
Izvlačenje se vrši redoslijedom kojim su zaprimane prijave za takmičenje. Prvo će se izvlačiti sektori pa onda redoslijed izlazaka. Redoslijed izlazaka će se izvlačiti prije svake runde.
Zbog konfiguracije terena jezera loviće se u 3 zasebna sektora po 10 takmičara. Sektori su: A,B i C. Signal za početak i kraj svake runde će biti u isto vrijeme za sve sektore i daće ga glavni sudija. Nakon svake runde takmičari će se rotirati tako da svaki takmičar lovi po 60 minuta u svakom sektoru.Svaki sektor će biti uređen boksovima. Takmičari mogu da mijenjaju boksove međusobno kao i da uđu u svaki koji je prazan.
Poslije 1 runde takmičari iz sektora A idu u B, B u sektor C, C u sektor A itd. Nakon svake runde takmičari su obavezni da se vrate u centralni boks.
Organizator zadržava pravo na izmjenu pravila prije početka takmičenja.
2. Samo takmičenje održat će se u 3 runde po 60 minuta sa pauzama od 15 minuta između rundi ili drugačije ako organizator odluči da je tako potrebno uraditi.
3. Odmah po završetku svake runde startne sudije predaju startne liste sa ulovima (koje moraju biti potpisane od strane takmičara i sudije) glavnom sudiji koji rezultate odmah unosi u tabelu. Liste koje se ne predaju na vrijeme prestaju biti važeće, a ulovi poništeni.

SUDIJE:
1. Sudijska ekipa (3 sektorska i 1 glavni sudija) vrši kontrolu poštivanje propozicija.
2. Tokom takmičenja sudije su ovlaštene i za nadzor gledalaca koji ne smiju ometati takmičare.
3. Sudije su dužni na licu mjesta razmotriti moguće primjedbe takmičara vezane uz regularnost takmičenja, te ih evidentirati u zapisnik. Primjedbe se podnose najbližem sucu odmah po uočavanju razloga iz kojeg se podnose, odnosno u slučaju da to nije moguće, najkasnije 30 minuta po završetku takmičenja i to neposredno glavnome sudiji. Naknadne, kao i nepravovremene primjedbe neće se razmatrati.
4. Sudije su ovlašteni u bilo kojem trenutku, pregledati i provjeriti regularnost opreme i varalica svakog od takmičara. To mogu uraditi i na zahtjev bilo kojeg takmičara, ali najviše od istog u 2 navrata u svakoj rundi. Takmičar je dužan iste dati na uvid bez ustezanja.
5. Kod nepoštivanja propozicija, svaki sudac prema vlastitom nahođenju može opomenuti, a u slučaju drastičnog kršenja pravila dužan je bez odgađanja obavijestiti glavnog suca koji je ovlašten i izreći mjeru diskvalifikacije takmičara.

FOTOGRAFIRANJE I SNIMANJE:
Svi takmičari prihvatanjem pravila saglasni su da ih za vrijeme trajanja takmičenja mogu snimati osobe od strane organizatora. Takmičari prihvatanjem pravila ujedno ovlašćuju organizatora da u njihovo ime, a prema vlastitom nahođenju odluči o eventualnoj zabrani snimanja svakog ili bilo kojeg od njih.
Snimatelji ni u kojem trenutku ne smiju ometati takmičare tokom takmičenja, kao ni vršiti radnje koje bi mogle plašiti ili uznemirivati ribu. Snimatelji su dužni sva saznanja o opremi koju takmičari koriste, postignutim ulovima, tehnikama ribolova, kao i ostalom što bi moglo utjecati na bilo kojeg od takmičara, zadržati za sebe, sve do kraja takmičenja, odnosno izvršiti konsultaciju sa organizatorom koji je ovlašten odlučiti da se i koje se informacije mogu objaviti i prije kraja takmičenja.
PRIBOR, MAMCI I OPREMA:
1. Lovi se isključivo umjetnim varalicama (leptirasti mamci, kašike, vobleri, silikonske varalice) . Vobler ne smije imati više od dvije trokuke, dok ostali ne više od jedne trokuke. Dužina mamca nije ograničena.
2. Takmičari su dužni imati kliješta (pean) za oslobađanje udice iz ribe.
3. Obavezna je upotreba podmetača (sak,meredov), a zabranjena je kuka i slična pomagala koja mogu oštetiti ribu.

POSTUPAK S ULOVOM
1. Sve ulovljene ribe se puštaju i ako je moguće fotografisanje nakon toga vratiti je odmah natrag u vodu. Nakon ulova takmičar mora maksimalno pažljivo osloboditi ribu te pozvati sudiju. Da bi ulov bio važeći za bodovanje i plasman, potrebno ga je ostvariti bez ičijeg uplitanja ili bilo kakvog oblika pomoći.
2. Riba se u vodu pušta u prisustvu sudije.
3. Nakon upisa ulova i ovjere startne liste takmičar može nastaviti ribolov birajući mjesto po želji, a u skladu s propozicijama takmičenja.
4. Organizator može nametnuti pravilo za izlovom odrežene ribe ako smatra da ima potrebe za tim postupkom.

STARTNA LISTA
1. Nakon ulova sudija u startnu listu upisuje sljedeće: ulov koji ovjerava svojim potpisom. Saglasnost sa upisanim takmičar potvrđuje i svojim potpisom na startnoj listi. Startne liste su osnova za bodovanje koje vrši komisija koja se sastoji od glavnog suca i predstavnika organizatora.
3. Navedena komisija izračunava bodove i određuje ukupan plasman takmičara.

STARTNI BROJEVI I KRETANJE NA STAZI
1. Takmičenje započinje zvučnim signalom glavnog sudije na pozicijama prema izvučenim startnim brojevima. Takmičar je dužan biti na svome startnom mjestu pet minuta prije početka takmičenja.
2. Kretanje po stazi dozvoljeno je isključivo pješice.
4. Razmak između takmičara je označen trakom (boks). Prednost ima onaj tko je prvi ušao u boks. Iz jednog boksa ne mogu se takmičiti više od jednog takmičara.
5. Ulazak u vodu i ribolov boraveći u vodi nije dozvoljen.
6. Mamac je dozvoljeno bacati isključivo u granicama tj pravcu koji to određuju trake koje razdvajaju boksove. Zabranjeno je bacati na dužinu veću od pola u odnosu na takmičara preko puta u drugom sektoru. Nije dozvoljeno bacanje varalice u smjeru koji onemogućava ribolov susjednim takmičarima, te bilo kakvo drugo namjerno ometanje ostalih takmičara kao i vršenje radnji koje mogu plašiti ili uznemiriti ribu (bučkanje, lupanje, i sl.).

BODOVANJE, ODREĐIVANJE PLASMANA I KAZNENE MJERE
1. Boduju se sve vrste ulovljene ribe po principu:

— pastrmka, klijen ili druga vrsta ribe – 1 bod,

— albino pastrmka i grgeč 2 boda

— štuka – 3 boda.

2. Riba koja nije zakačena za usta neće biti bodovana.
3. Zbroj bodova na kraju takmičenja dat će pobjednika, a u slučaju istog broja bodova, bolje plasiran je takmičar sa izvučenim manjim startnim brojem u prvoj rundi! Ukoliko bude startni broj identičan ide se u raspucavanje do momenta kada jedan od takmičara ne sakira prvu ribu što će odlučiti o bolje plasiranom takmičaru.
4. Opomena za nesportsko ponašanje ili blaže narušavanje pravila donosi automatsku diskvalifikaciju.
5. Riba koja je iz nekog razloga eventualno uginula se ne vraća u vodu i taj ulov se ne bilježi kao validan.
6. Sudija će opomenuti takmičara, a u slučaju drastičnog kršenja pravila obavijestiti će glavnog suca koji je ovlašten i diskvalifikovati takmičara.
7. Moguće nesporazume rješava najbliži sudac. Za ponavljanje kršenja pravila sudija daje žuti kartom takmičaru, a za treće ponavljanje takmičar se diskvalifikuje
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:


kokuz_sa
Prava Štela
Postovi:177
Pridružen/a:01 sij 2011, 01:06

Re: 2. Spin kup na jezeru Starača "Stream Tackle & Iggy vobl

Post Postao/la kokuz_sa » 13 lis 2016, 21:59

Bistro Vamm bilo..i da bude bolje nego prosle takmicenje

Odgovori

Natrag na “Takmičenja i prezentacije”