Ljudi evo poslao sam e-mail udruzenju "Zeleni Neretva" Konjic te ih ukratko upoznao o raspravi na ovu temu i zamolio ih da mi daju informaciju o ribogojilistu B. jezero te im nagovjestio da cemo ih kontaktirati ako budemo ista poduzimali vezano za ovo i evo odgovora :
"Postovani,
Slazemo se sa Vama da je potrebno poostriti zakonske mjere u cilju ocuvanja endemskih i ugrozenih ribljih vrsta. Nazalost, vecina ovdasnjih ribolovaca u Konjicu (uz casne izuzetke) ne zeli da cuje za neke nove zabrane tako da sa te strane postoji opstrukcija. Sa druge strane, ribogojiliste na Borackom jezeru je navodno uspjelo proizvesti mokousnu pastrmku, ali po svemu sudeci, ni njima nije jasno kako iznaci (ekonomski) modus za vecu proizvodnju i poribljavanje Neretve ovom vrstom. Na primjer, pomenuti Muhamedagic otvoreno podrzava izgradnju HE Ulog na Neretvi uz opravdanje da ce rukovodstvo te
elektrane kupovati ribu za odstetno poribljavanje iz ribnjaka na B. jezeru. Naravno, postavlja se pitanje opravdanosti tog ribnjaka ako ce sluziti za poribljavanje akumulacija (a ne rijeke Neretve) u kojima, uzgred, mekousna pastrmka i ne moze egzistirati.
Sto se tice glavatice, prema izjavama rukovodstva ribogojilista, nije se jos uvijek uspjelo u reprodukciji glavatice a razlog nam nije bas najjasniji.
U svakom slucaju, voljeli bismo razgovarati s Vama na ovu temu, pa ukoliko imate priliku posjetiti nase udruzenje bilo bi nam zadovoljstvo.
Pozdrav
Amir Variscic
Zeleni Neretva Konjic "
Dakle i na ribnjaku ima malverzacija, a pogotovo me razocaralo ovo na pocetku o protivljenju konjickih ribolovaca za zabrane.

Drugim rjecima zaboli ih briga i daj samo da izlove ovo sto jos ima, koja pohlepa. Pa nije ni cudo sto onakva ljepota od Neretve zjapi prazna.
BISTRO!!