Autohtone riblje vrste Bosne i Hercegovine

O pitanjima vezanim za rad Saveza, Udruženja, o Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, o ribarskim ispitima, pravilnicima....

Moderatori/ce: emin,AlaS,zlaja,svirac,Kovach

Odgovori
Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6115
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Autohtone riblje vrste Bosne i Hercegovine

Post Postao/la Seha » 14 svi 2011, 17:50

Evo otvaram novu temu da vidimo koje su to autohtone vrste koje trebamo zastiti.
Ukoliko je moguce postavite sliku i ako imate neke revalvantne podatke o podrucju i nazive rijeka, pritoka i akumulacija koje nastanjuju kako bi sve to mogli lijepo posloziti na svoje mjesto. Takodje nas interesuje da navedete lokacije na kojim se te vrste mrijeste kako bi u buducnosti pokrenuli neku incijativu o zastiti tih podrucja od devastacije ,a sve u cilju da zastitimo autohtone vrste. Trebamo biti ponosni pa imamo ono sto drugi nemaju ;)
Uzmite po jednu vrstu i detaljno je obradite. Imali smo na forumu i nekog ihtiologa koji je ponudio pomoc nik "profesor" pa bi Senada zamolio da ga kontaktira da nam pomogne u indefitikaciji ribljih vrsta i eventualno da nas uputi na neku literaturu gdje mozemo potraziti informacije. Ukoliko zapne mozemo mozda potraziti pomoc i kod gospodina Adema Hamzica siguran sam da on posjeduje sve revalvantne informacije koje nam trebaju. Kad ih ovdje objedinimo napravicemo jednu veliku kartu sa vodotocima BiH gdje su rasprostranjene i na kojim mjestima se mrijeste. Haj nek nam je sa srecom i nadam se da cete svi aktivno ucestvovati. Kada krenete sa jednom vrstom i kasnije zelite nesto dodati slobodno idite na prvi post o toj vrsti i uzmite funkiciju UREDI kako se postovi nebi rasipali i kako bi sve o jednoj vrsti bilo na jednom mijestu.

Evo ja cu poceti sa mojom prvom ljubavi ;) Senade ti bi trebao imati koju sliku strugaca sa Bileckog ;) ubaci je ovdje

Strugac (Squalius svallize L.)

Tijelo spljosteno i vretenaste forme, ledja zelenosive boje, bokovi srebrenog odsjaja, sve donje peraje sive ili blago narandzaste boje (zimski period), ledjna peraja sive boje, repna peraja obrubljena i sive je boje. Kod nas naraste do 50 cm i u toj duzini je tezak oko 2 kilograma. Dok su kraske vode imale dobru populaciju krupnih salmonoida glavatica, potocara itd strugac im je bio glavna prirodna hrana. Nakon izgradnje hidrocentrala na Neretvi Trebisnjici i njihovim pritokama populacija koja je ostala zarobljena u akumulacijama je desetkovana parazitskim oboljenjem (crijevnim metiljem). Devastacijom i promjenom habitata strugac se vremenom dobro etablirao i u jezerima gdje se uglavnom mrijesti po kamenitim plicacima dok rijecni strugaci kao i prije migriraju prema brzacima i polazu jaja na sljunkovitom dnu. Poznat je po proljetnim mrijesnim migracijama kad se okuplja u velika jata.
Strugač (Leuciscus svallize svallize).jpg
Rasprostranjenost
Podrucje koje nastanjuje Strugač (Leuciscus svallize svallize).png


Ovo sam nasao na nasoj stranici

Strugač je još jedna od autohtonih vrsta u slivnom području Neretve. Karakterističan je po vitkom tijelu, a glava i čelo su prilično uski i zaobljeni. Morfometrijska i meristička svojstva ove vrste su detaljno izučena, dok je njena ekologija, a posebno biologija razvića, malo ili nikako razjašnjena.

U literaturi se mogu naći podaci da ova podvrsta u slivu Neretve naseljava (pored toka Neretve i njenih pritoka) i akumulaciona jezera Hercegovine: Bilećko, Jablaničko, Ramsko itd. u kojima se izuzetno dobro adaptirala ekološkim uvjetima “novih” ekosistema. Naseljava kraške vode, uglavnom u većim jatima. KapetanovićiVuković(1968) ističu da nalaz strugača u vodama Popovog polja ukazuje na podatak da ova riba izvjestan period godine provodi u podzemnim vodama. Autori pretpostavljaju da strugač naseljava podzemne vode najmanje šest mjeseci godišnje.
Spolnu zrelost dostiže u trećoj i četvrtoj godini. Mrijesti se u proljetnom peri­odu od aprila do juna. Ikru odlaže na kamenitoj podlozi, te je, kao i bijeli klijen, u tom pogledu litofilna vrsta. Kada u akumulacionom jezeru ne postoje uvjeti za mriješćenje, strugač u velikim jatima zalazi (migrira) u pritoke.Ova vrsta je endem ograničenog dijela voda Jadranskog sliva. Živi u vodama Zrmanje, Krke, Neretve i Trebišnjice. Pored opisane neretvanske podvrste, u Zrmanji živi podvrsta L svallize zrmanjae, koja je vrlo slična opisanoj.U neretvanskim hidroakumulacijama sval je izraziti kompetitor vrlo vrijednim salmonidnim vrstama, posebno u pogledu prostora, hrane i nekih drugih ekoloških činilaca.

Vrsta je izgleda evidentirana od strane Heckel & Kner, 1858 godine
http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/61346/0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
slika


Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Re: Autohtone riblje vrste Bosne i Hercegovine

Post Postao/la Kovach » 16 svi 2011, 01:10

Evo ja cu o ljepotici što zaslužuje sve pohvale i počasati :

Glavatica (Salmo marmoratus Cuvier)

slika
Rasprostranjenost Glavatice (Salmo marmoratus Cuvier).png
Red: Salmoniformes ; Porodica: Salmonidae

Razmjerno velika glava, zbog čega je i zovu “glavatica”, jaka čeljust i zubi. Tijelo je izduženo, a na njemu nema crnih i crvenih pjega. Boje je rumeno-sive i tamnije do tamno-zelenkaste, trbuh je bijel. Tijelo je išarano tamnim prugama, a šare na glavi podsjećaju na mramor. Mlađi primjerci po boji se razlikuju od starijih.
Max veličina: Dužina do 65 cm; težina do 30kg (Vuković T.,Ivanović B., 1971.)
Živi u tekućim ili stajaćim vodama sa pješčanim ili šljunkovitim dnom i u hladnim vodama gornjih tokova alpskih rijeka i glacijalnih jezera. Hrani se pretežno drugim vrstama riba. Spolno sazrijeva u četvrtoj godini života. Mrijesti se od početka decembra do kraja januara. Mrijesti se u rijekama, na šljunkovitom dnu. Smanjena joj je brojnost i stanište zbog uništavanja prirodnog staništa i introdukcije drugih vrsta. Glavatica je naša najveća salmonidna vrsta.
Glavatica ili marmorata u Bosni i Hercegovini se može naći samo u rijeci Neretvi i ona je jedna od autohtonih vrsta rijeke Neretve, a može se još naći u Sloveniji (Rijeka Soča) gdje je nazivaju soška pastrva, Crnoj Gori, Sjevernoj Italiji, Hrvatskoj, Srbiji i Albaniji. U Hrvatskoj naseljava samo rijeke Jadranskog sliva.
Po ovoj ljepotici je najvjerovatnije mjesto nadomak Konjica, Glavatičevo dobilo ime jer je glavatica išla uzvodno radi mrijesta i upravi se mrijestila na području Glavatičeva. Njeno ime sa ponosom nosi u udruženje sportskih ribolovaca iz Jablanice, ali na žalost od te ljepotice ostalo je još samo ime i lijepa sjećanja ovdašnjih ribolovaca. Ova riblja vrsta je pred samim izumiranjem i u Neretvi na potezu od Konjica do Čapljine može se naći svega stotinjak primjeraka.

Pored gornjeg toka Neretve (Glavatičevo) mrijesti se u Neretvi oko Mostara i Čapljine. U jezerima nastalim izgradnjom brana više skoro da je i nema, a ranije je naseljavala Jablaničko i Grabovičko jezero. Na glavaticu treba uvesti totoalnu zabranu bar narednih 10 do 15 godina, a poželjeno bi bilo i ponovno pokretanje nekog ribogojilišta za uzgoj mlađi kako bi ova vrsta ponovo ponosno plivala našim vodama.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Avatar
montana
Nobelovac
Postovi: 4867
Pridružen/a: 16 ožu 2009, 18:16
Lokacija: USA

Re: Autohtone riblje vrste Bosne i Hercegovine

Post Postao/la montana » 16 svi 2011, 15:19

Hehehe, cuj hercegovacki endemi, a nazivi na Bosanskom i Hrvatskom, nigdje na "Hercegovackom". <jelmekotrazio>

Ici ce nesto i od mene cim spremim slike i "naucniji" text. <titinpionir>
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6115
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: Autohtone riblje vrste Bosne i Hercegovine

Post Postao/la Seha » 16 svi 2011, 17:57

Neka ti izrode.. Za kaznu nabroj 10 morskih riba Hercegovine (one iz konzerve se nepikaju) <valjanjeodsmijeha>
Nema veze sto se ti endimi mogu naci i u ex Yu regionu i one sve vode kao endemske vrste naseg podneblja.
Haj lagano nije presa mozes i kasnije ,al da bude danas :987: <jelmekotrazio>

Kada bi Konjicani pokrenuli onaj ribnjak na Borackom jezeru i tu uz pomoc ihtiologa napravili maticno jato mekousne i glavatice to bi tek bilo ono pravo.. Znam da je ta raja u problemima koje im je ostavila stara garnitura ali trebalo bi pokusati kako je to uradjeno na Uni / Kruscici gdje imaju svoje ribe i samo sa njom poribljavaju vodu. Mogli bi izvuci neku lovu od Evropskih fondova.
slika

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Re: Autohtone riblje vrste Bosne i Hercegovine

Post Postao/la Kovach » 16 svi 2011, 23:07

Aferim Seha, karta je mrak ! <championvanja> Procitao sam sad mozes sve obrisati (da Senadu napravimo posla i da provjerimo koliko je azuran u pravljenju sigurnosne kopije <valjanjeodsmijeha> ). Ima spremljeno i za meku, ali necu postavljati dok monty ne postavi da se nebi slucajno uduplali i da mu ne pobrkam sve :456: .


Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6115
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: Autohtone riblje vrste Bosne i Hercegovine

Post Postao/la Seha » 17 svi 2011, 12:38

Evo ovdje ima interesantnih informacija o endemima jadranskog sliva u pdf filu

http://www.dalmacija.hr/Portals/0/Prope ... _sliva.pdf
slika

Odgovori

Natrag na “Aktuelnosti iz Udruženja, Saveza, o Zakonu, ispitima...”