Moderatori/ce:emin,AlaS,zlaja,svirac
Tare mozes ovdje kod mene pastrmskog grgeca loviti ,ako nekad pozelis slican je ovome samo su usta manjatare je napisao/la:da je vodu kod nas da ga mozemo loviti
jest da je mali ali ima i ogromnih primjraka, ovaj je iz jezera ovdje kod mene ,lik je iz zenice ovaj na slicitare je napisao/la:to smallmouth bas???
Oni sto je jednom Montana stavljao slike???
ja mislim da je ono "largemouth bass" isti onaj koji je donijet u evropu, odnosno u hrvatsku i srbiju, a nisam siguran da li je bilo pokusaja i kod nas u bih, mada bih rekao da bi mu neke od nasih voda i te kako odgovarale, ovo pisem iz razloga sto su tipicna stanista bassa stajaćice, odndosno jezera i bare, te sprotekuće rijeke koje se brzo zagrijavaju, jer bass voli toplotu iz vise razloga, i nesmeta mu temperatura i preko 28 stepeni ( mislim na temperaturu vode), a dobro podnosi i niske koncentracije kisika, te bi rekli idelana riba za nase uslove ( osim ovih temperaturnih), mada i sa nizim temperaturama nema problema... sto se tice hrane u nasim vodama ni to ne bi treba biti problem... ako uzmemo npr jezero modrac u lukavcu koje je puno bjelice, crvenperke, deverike (silverke) i americkog somica ( kome je po nekim izvorima jedini prirodni neprijatelj upravo basss), i sa prirodnom hranom ne bi bio probklem da se nastani u nekim od nasih voda...mrijesti se u gnijezdu otprilike malo manje nego smuđevsko i mrijestu pristupa kada temperatura vode iznosi otprilke 18 - 20 stepeni, sto bi u nasim klrajevima bilo maj ili jun, zavisi od vremenskih usova...zenka polaze jaja u vise gnijezda koja su blizu jenda drugom i tako fomiraju koloniju da bi sto lakse štitili istu... u zavisnosti od velicine zenke polazu i do 10 000 jaja, cija inkubacija traje od 3 - 4 dana, a nakon desetak dana larve slobodno plivaju...sa hranjenjem pocinje pri uzrastu od 6-7 milimetara... upćenito uzevši rekli bi na prvu da onda nije nikakv problem nastaniti bassa u ovim nasim vodama, medjuetim... ikra mu je vrlo nestabilna i osjetljiva na temperaturne razlike, a koje u nasim vodama znaju biti veoma ceste i po nekoliko stepeni u maju ili junu (malo manje junu), tako da usljed takvih problema zna propasti citav narastaj... kolege u hrvatskoj u nekoliko voda uspjevaju odrzati populaciju ove izuzetno atraktivne sportske ribe, ali samo redovnim poribavljanjem ( ko se ovom problematikom u BiH jos bavi, osim par entuzijasta), i samo na taj nacin uspjevaju odrzati visoku koncentraciju bassa u svojim vodama... sta ce vrijeme pokazati ne znam, dal ce se genetski uspjeti priviknuti na ove nase evropske vode ili ne to je pitanje za geneticare ili nekog sasvim drugog, a do tada nama samo ostaaje da parimo oci na TV ili u raznim casopisima o lovu ove atraktivne riblje vrste...nadam se da sam bar malo pomogao...tare je napisao/la:to smallmouth bas???
Oni sto je jednom Montana stavljao slike???
rusko je napisao/la:..a u srodstvu su i sa ovim rodjakom iz Nila:
rusko, kaka je ovo riba, i tata bi ovo ?rusko je napisao/la:..a u srodstvu su i sa ovim rodjakom iz Nila: