Lov smudja

Kako, čime, na koji način, gdje, kada...svaka riba - jedna tema

Moderatori/ce:emin,AlaS,zlaja,svirac

AlaS
Nobelovac
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Re: Lov smudja

Post Postao/la AlaS » 19 svi 2010, 00:00

Seha je napisao/la:
montana je napisao/la:Potrosi mi kilobajte s ovom slikom!

Zato ste vi svi Alase ko na iglama. Sve ti se zabrane sastale. Taman kad dodjem da i ja probam brku s onim kokosijim crijevima sto si govorio
Monty tebi dusa kokosi..
Mani se toga imam ja gospodski mamac za tebe ;) ! (calamari je Tito)
Heehehe samo ekonomise pazi sad ovo Seha znaci kad dodje Monty dogodit ce se sledece po stavkama

1.Horoz ce platit glavom /trebaju mu crijeva/

2.kad izvadi crijeva mora i rostilj upalit steta/jazuk/ meso horozana

3.dok se vatra razgori u rostilju otice na mjesto zlocina i pobrat najbolje perije horozana

4.zabacice na crijeva dva stapa /dubinka/ i dok ceka soma vezace muhe i nas navlacit na tanak led kako je to pravi put ribolovca

5.nece imad griz na crijeva i rece "eto jesam u pravu dosad bi 5 komada bilo na suhom" na neke "baje " strimere

Ps. samo da znate Horozana cerupa na suho jer perije mora bit suho taj dan kao sto vidite u stvaci 4. odma veze dok je jos vruce :grin:

Monty ima da ocerupamo horozana i na rostolj sa njim a perje tebi s"halalom a crijeva manje vise moze se i bez njih som pecat :grin: :grin: :grin:
slika
Bistro

zlaja
Nobelovac
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Post Postao/la zlaja » 19 svi 2010, 00:03

Seha hvala na odgovoru, a što se tiče ft dekora nekako ga se bucov i klen ustručavaju ako je baš FT, ako su varijacije na tu boju onda hoće napast recimo HBR ili GT ili nešto slično,FT je previše napadna boja barem kod mene na vodi...
Nemoj tako Alas , treba mi Monty da naveže par strimera :mrgreen:

AlaS
Nobelovac

Post Postao/la AlaS » 19 svi 2010, 00:07

Ja imam 1 ili 2 varalice u FT vecinom gledam da je sto vise moguce realni dekor sto ti kazes manje disco a kako sam primijetio dosta varalicara je koriste znaci da fercera cini mi se vise za soma i smudja nego za bucova ili klijena ,za koji dan ce se sve znati ima ruba dvi torbe varlica valja to sve isprobat
slika
Bistro

Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje

Post Postao/la Seha » 19 svi 2010, 00:11

Zanimljivo. Hvala i tebi Zlaja buraz nadopunjujemo se ;)
haha Alase zacenuo sam se od smjeha.. Daj da im nekeko hakujemo grb pa da im natakarimo jedno pile na rostilju i ciganski tocak <valjanjeodsmijeha>
Evo vidim Alas je napisao za FT pa brisem vec napisano pitanje.
slika

ruba
Nobelovac

Post Postao/la ruba » 19 svi 2010, 00:12

he he imam i ja FT dekor,jel da alas?
Ruba Vobleri

AlaS
Nobelovac

Post Postao/la AlaS » 19 svi 2010, 00:26

ruba je napisao/la:he he imam i ja FT dekor,jel da alas?
Ti si Rubinson pun ko titanik cim ti omrzne nosat sve te varalice jaran ti pomogne i pretovari pa cu se ja patit sa njima :grin: :grin:
slika
Bistro

montana
Nobelovac

Post Postao/la montana » 19 svi 2010, 06:15

Nek se horo ne sekira. Kako vidim ima nas puno, nebi nam bio ni za meze. Perja imam ionako previse, od noja do kolibrija, a mozda se napravi kakav vuneni strimer <razanj> ? Moram samo prebrati pribor, jer sam prosle godine imao kradju, pa ne znam sta fali. Kad to skontam dolazim da probam brku, smudja, a bogami i bolena. Seha, zapisao sam "calamari", tebe slusam, jer mi se cini ovi varalicavi hebivjetri me opasno u pilanu, a i lignje na zaru su bolje od n'akih smrdljivih crijeva! Nego moze li kakav tezi mladicarski pribor za brku? U znak solidarnosti probacu varalicariti te vase ribice, ko zna mozda vam savjest proradi pa i vi mahnete kakvom klijencicu? Alase uzima li brko krupne varke i kolike? Koliko je duboko i moze li se ugaziti? Zlaja za strimere se ne sekiraj. Malo sam ocoravio, pa cu ti nabaviti nesto od prije ili nekih noviteta, ali moras se ponoviti sa pravim priborom, mani se pritki za buraniju...
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 19 svi 2010, 08:14

Ma nish se ne brini Montana. Zamahace svi oni mozda iz zeze al kad im odalami kakav buco na "dzentlimentski" stap ima da sve svoje sohe pobacaju. A onda, kuku se horozima, neces moci stici na red <valjanjeodsmijeha>

adem93
Piskaralo

Post Postao/la adem93 » 19 svi 2010, 10:05

Gledao sam skoro lov soma i smudja na delti Urala pa kaze smudj se nalazi oko 5-6 metara oko obale to je vjerovatno pred mrak ili zoru kada je vise aktivan i kada se hrani....a vala i dubina tu je veca nego kod nasi rjecica

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 19 svi 2010, 11:10

Smudj fantasticno vidi i on ti je nocna "ptica" sto ne znaci da nece maznuti kakvu varalicu ako mu je u sred dana provuces ispred nosa. Po danu pretezno zalegne na dno ili oko kakvih stijena. Navece se dize prema povrsini pa se moze cuti specifican zvuk kao da cokce.
E sad, posto nema pravila sa njim, iako ga cujes kako raubuje, zna maznuti tvister pri samom dnu. Zasto mnogi misle da se smudj nalazi pred nogama? To je razlog sto zna pratiti varalicu do same obale i u momentu dizanja iste prema povrsini vode da je zgrabi. Doduse moze biti i razlog konfiguracije tla ali rjedje.

Seha

Post Postao/la Seha » 19 svi 2010, 12:09

Monty mladicarski pribor je idealan za soma.
Alase i mene interesuje jeli potrebno gaziti po vodi na tvojim terenima lovio bi smudja,soma,mrenu i bucova.
Takodje me interesuje jeli dozvoljeno razvlacenje sistema sa camcem. Koliko je tu siroka Bosna ? Postavio bi za soma balerinu sa ribom blize glavnom toku.
Mozemo o varkama u temi o somu da nas Senad nebi zik zik. <valjanjeodsmijeha>
slika

tarik cerimovic
Početnik
Kontakt:

Post Postao/la tarik cerimovic » 26 kol 2010, 18:04

Zdravo!!
Interesujeme to sto govorite da smud ganja mala jata riba koja iskacu iz vode pri bijegu...
A sad dal tu mozemo pogrijesiti jer to moze ciniti stuka i bucov...

AlaS
Nobelovac

Post Postao/la AlaS » 26 kol 2010, 18:20

moze se pogrijesiti ako neko ne poznaje ili nije gledao kako ganja som ,skudj,stuka ili bucov jer bar ja mogu primijetiti veliku razliku tjeranja /gonjenja/ u gore navedenim vrstama riba
evo moje zapazanje sa vode
SOM goni 90% jedan ili max dva soma i nikad ne prilaze blizu jedan drugom i cuje se ono nezaboravno GLOP GLOP kad zgrabi ribu tjeranje je sporo najsporije u odnosu na druge vrste
STUKA dvije vecinom i to toliko brzo da je tesko snimiti kamerom propalo mi nekoliko pokusaja snimanja na rijeci savi,to se nemoze porediti ni sa jednom drugom ribom ta brzina
SMUĐ goni sa jaranima ali sa svih strana riba iskace iz vode na sve strane i cujes u svim pravcima kad gdje gruhne smuđ opalio nekog sljivara ili ploticu
BUCOV rijetko u grupi skoro pa nikad pojedinacno brzo sa iskakanjem iz vode i brzo mijenja lokaciju dozivio na svojoj kozi okreto se ko suncokret za njim i baco varalicu 3 sata,brzo i bucno to radi bucov najvise galame napravi ali u sporedbi sa stukom je ko ferari i golf2

Nadam se da ce se i drugi ukljuciti i dodati jos neke pojedine vrste ili ispraviti i dodati jos koju na moje zapazanje

bistroooo
slika
Bistro

Seha

Post Postao/la Seha » 27 kol 2010, 13:35

Ja imam misljenje da se lov grabljivica dosta razlikuje od vode do vode..
Kod mene recimo smudj nikad nelovi na vrhu. Pola metra metar od vrha ljeti ok ,al na povrsini nikad.
Zasto je to tako neznam i ovdje se kederi pred noc koncentrisu uz samu povrsinu i vidis kad ih jato smudja pokusa nagurati u cor sokak frcaju kederi na sve strane ,al smudjevi nijednom u tom zaru lova nepokazuju svoju prisutnost na povrsini. Na indentican nacin love i grgeci dok se stuka nelibi tih egzibicija..
Gledao sam opet neki video gdje veliki somovi love u jatu , hajd sam budi pametan !
Zanimljiva tema u svakom slucaju.
slika

montana
Nobelovac

Post Postao/la montana » 27 kol 2010, 15:27

Ni u Americi smudj ne ide na povrsinu kad lovi, ali kederi skacu ko ludi. Bjezanija traje znatno duze nego kad stuka lovi, jer ona to radi dosta bucnije, krace, ali i preciznije. Dodao bih za mladicu, moje primjecivanje je da ona ima nekoliko kracih ganjanja, ako nije uspjela, obavezno ima jedno dugo tjeranje ribe koje moze trajati i po minutu-dvije, cak da se nasucu i mladica i keder na obalu. Ako je bila neuspjesna u tom dugom lovu legne i miruje par sati...
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

Odgovori

Natrag na “Varaličarenje po vrstama riba”