Kod mene je more vise kao jezero (slabo slano), tako da u njemu ima vise slatkovodne ribe nego morske.
Malo sjevernije od mene ljudi vade fine stuke i smudja.
Ovdje ribu lovimo najvise u kamenitim priobalnim predjelima na dubini "max do pasa".
Cesto zagazimo na "taman da rashladimo" dubinu i onda zabacujes jednu 20-30 metara od sebe.
Na moru kad stojis i gledas u pucinu svaki zabac ti se cini kratak.

Zavisi malo i koju opremu imas, ja idem sa 9,6' stapom 8# i koristim "shooting heads" RIO Spey i tanju shooting spagu za daleke zabace.
Nisam nikad mjerkao koliko daleko zabacim ali pretpostavljam da se u prosjeku drzim na nekih 25 metara, jer treba sacuvati snagu za cijeli dan pecanja, a riba "nanjusi" musicu sa dosta vece daljine nego sto mi mislimo. Imao sam priliku vidjeti pastrmke 7-8metara dalje od musice kako se samo trznu i zalete na nju, i buuummm... tako da zabac na 30 metara i riblji "vidokrug" od najmanje 10 metara cine jednu dovoljno dobru daljinu za ribolov.
Riba najbolje radi kada je smjena plime i oseke i kada je more blago valovito a nebo tmurno.
Zimi koristimo manje i tonuce musice (najvise rakove) koji se vuku dosta brzo, dok pred ljeto prelazimo na "crva" koji se vuce znatno sporije.. Ljeti lovimo skoro samo nocu i tada koristimo vece musice, vecinom varijante muddler streamera kojima je cilj da naprave malo "buke" i vibracije na vodi i da na taj nacin privuku ribu.
Lovimo najvise morsku pastrmku i iglice (musicarenjem).
Sto se slanih mora tice probao sam malo na Jadranskom, i najvise sam imao srece sa tonucom spagom i to na mjestima gdje dno naglo postaje dublje.
Otprilike isti fazon kao i na jezerima, riba se zalijece iz dubine na plitko i tamo lovi manju ribu.
Koristio sam razne imitacije manje ribe (streamer) a dosta dobar efekat su imale i imitacije krabi, kao i razni rakovi, vecinom oni koje sam vezao sa bijelom osnovom i srebrno-crvenom angel hair.
Nocu sam imao vise srece sa plutajucom spagom, pa sam se cak zezao i sa obicnim suhim musicama... neke morske ribe izgleda udaraju odmah cim nesto padne u vodu, pa su mi zabaci pri kojima musica "bucne" u vodu najbolje radili (kao kad se zabacuje "padavac").
@angler gdje je ovo slikano? da li je razvijeno musicarenje tamo?