Jednodnevke (Ephemeroptera)

Moderatori/ce: emin,rusko,Kovach,angler

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Jednodnevke (Ephemeroptera)

Post Postao/la Kovach » 26 sij 2011, 03:33

Evo pošto niko neće da započne i napiše par riječi o insektima koji su interesantni za nas mušičare počeću ja sa ovim malim tekstom o jednodnevkama. Tekst je samo mali dio onoga što pise o ovoj vrsti insekata, a i svim drugim nama interesantnm vrstama insekata u knjizi "Znakovi na vodi" dvojice autora Gornana Grubića i Aleksandra Panića. Inače knjiga je odlična, u njoj možete pronaći mnogo informacija o jednodnevkama (Ephemeroptera), kamenjarkama (Precoptera), tularašima (Trichoptera), dvokrilcima (Diptera) i ostalim insektima (muljarkama, mravima, skakavcima, tvrdokrilcima ...) sa mnogo ilustracija i na samom kraju popis osnovnih imitacija sa materijalom i redosljedom vezivanja. Mislim da je vrijedi imati !

"Jednodnevke (Ephemeroptera) ili vodencvijetovi su najstariji krilati insekti koji još uvek žive na Zemlji. One su nastale u Karbonu (pre 280-345 miliona godna) i Permu (pre 230-280 miliona godna). Svi ostali insekti, kao i većina drugih živih organizama iz tog vremena odavno više ne postoje. U svetu postoji preko 2000 vrsta jednodnevki a kod nas je do sada identifikovano oko 50. Njihova posebna karakteristika je što imaju stadijum subimago koji predstavlja polno nezreli krilati oblik. Ono po čemu se krilate forme jednodnevki mogu lako prepoznati je uspravan položaj njihovih krila pri mirovanju. Sve krilate jednodnevke imaju široku glavu, grudni deo (thorax) koji ima tri segmenta i na svakome po par nogu kao i trbušni deo (abdomen) koji ima 10 segmenata. Na kraju tela imaju po 2-3 repića (cerci) duga koliko i telo.

slika


Larve jednodnevki nazivaju se nimfe. One provode život u vodenoj sredini gde se hrane biljnim materijalom. Najveci broj nimfi ima tri repića na kraju tela dok su im škrge postavljene na stranama abdomena. Zavisno od načina zivota i lokacija na kojima žive, nimfe pojedinih vrsta se značajno mogu razlikovati po obliku. U tom pogledu najčešća je podela nimfi na sledeće grupe:
1.Nimfe koje kopaju tunele u mulju (rod Ephemera), koje imaju izduženo telo, uzanu glavu i snažne vilice. Žive unutar dna pa su sve bledih boja.

slika

2. Nimfe koje žive u mulju (rod Caenis), uglavnom vrlo male vrste koje žive u mirnoj vodi jezera ili reka.

3. Nimfe koje se pričvršćuju za stene (rodovi Rhitrogena, Ecdyonurus, Heptagenia, Epeorus), karakterističnog pljosnatog oblika koji im omogućuje da se zadrže na kamenoj podlozi čak i u veoma brzoj vodi. Građene su veoma robustno sa jakim nogama. Obično se nalaze sa donje strane stena i kamenja na rečnom dnu.

slika

4. Nimfe koje puze po dnu (rodovi Ephemerella, Seratella) su manje zdepaste od prethodnih ali robustnije od onih koje plivaju. Veoma su rasprostranjene i najviše se zadržavaju uz biljni materijal koji se raspada na dnu, uz ivice vodenih brzaka.

slika

5. Nimfe koje sporo plivaju (rodovi Leptophlebia, Paraleptophlebia, Habrophlebia) nastanjuju sporije vodene tokove i nisu tako uspešne u kretanju kroz vodu kao one iz sledeće grupe. One žive među kamenjem i vodenom vegetacijom ali mogu da se kreću plivanjem kroz vodu.

6. Nimfe koje brzo plivaju (rodovi Baetis, Centroptilum, Cloeon, Procloeon, Sihplonurus) se uspešno kreću kroz vodu i mogu se naći udaljene od dna.

slika

Autor ove podele je Kite (1963) i ona se iz praktičnih razloga zadržala do današnjih dana.

Kada potpuno završi razvoj iz nimfalne košuljice izlazi subimago. Košuljica prska između začetaka krila na leđima nimfe i odatle prvo izlaze krila a zatim se tuda izvlači čitav krilati insekt. Sam proces može da traje vrlo kratko u povoljnim vremenskim uslovima (suvo i toplo vreme). Kada se njihova krila dovoljno osuše insekti lete do najbliže vegetacije na kojoj se događa poslednja transformacija u polno zrelog insekta ili imago. U tom procesu, koji traje duži ili kraći period vremena, pastrmke se vrlo rado hrane insektima u raznim fazama transformacije (to su tzv. emergeri): počev od faze u kojoj iz tela nimfe proviruju krila, pa sve do momenta kada se krilati insekt čitav izvukao iz nimfalne košuljice koja još visi na krajevima repića. Konačno, pastrmke rado jedu i potpuno formiranog krilatog subimago insekta dok stoji na vodi i čeka da mu krila postanu "upotrebljiva" .
U slučajevima kada je izletanje neke vrste iz vode masovno ova pojava se dešava relativno često. Tada pastrmke mogu čak da se selektivno hrane baš takvim insektima jer mogu sa lakoćom da ih ulove bez opasnosti da im ovi pobegnu u vazdušnu sredinu."

Iz knjige "Znakovi na vodi"

Evo na ovoj slici je prikazan razvojni ciklus jednodnevke ili vodencvijeta

slika

slika


Avatar
kenan_sa
Književnik
Postovi: 522
Pridružen/a: 20 svi 2009, 03:31
Lokacija: Memli strana starog sarajeva

Re: Jednodnevke (Ephemeroptera)

Post Postao/la kenan_sa » 26 sij 2011, 14:56

jako dobar text. Svaka im cast na tome, a i tebi kova takodzer kad si imao vremena i zivaca ovo sve prepisati odnosno odraditi. Kad već imas tu knjigu udri po textovima. Hehehhehe... a mi koji je nemamo mozemo odavde poskidati i kopirati sebi. Znas li kova odnosno zna li neko gdje se moze naci ova knjiga u sarajevu ? Mada muhe nakon 2-3 god vise nisu te muhe jer im se konstrukcija (u manjem djelu) i boja mjenjaju, al su opisane onako kakve su a nije problem nakon nekog vremena tu muhu namotati umjesto 12# na 14# ili 16#. I umjesto svjetlije boje dodati tamniju ili obrnuto.
slika

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Re: Jednodnevke (Ephemeroptera)

Post Postao/la Kovach » 26 sij 2011, 21:35

Jarane kad nadjem vremena polako cu doradjivati ove teme novim tekstovima, a volio bih da to urade i ostale kolege musicari. Cilj mi je da animiram raju da postavimo osnovne informacije o pojedinim vrstama pa onda da iz iskustva sa pojedinih voda formiramo jednu listu najlovnijih imitacija kako jednodnevki tako tularaša, kamenjarki i ostalih insekata. Cilj mi je da pomognemo raji koja tek pocinje ili ce poceti da se bavi musicarenjem.

Sto se tice knjige ne znam da li je mozes naci u Sarajevu ali evo linka stranice i e-mail pa se moze naruciti

http://www.flyandtrout.com/znakovi.htm e-mail: panicfly@yahoo.com

Na ovoj stranici ima jos jedna knjiga istih autora "Price o musicama" http://www.flyandtrout.com/priceomusicama.htm

Avatar
zlaja
Nobelovac
Postovi: 4867
Pridružen/a: 17 sij 2007, 20:39

Re: Jednodnevke (Ephemeroptera)

Post Postao/la zlaja » 26 sij 2011, 22:32

Prošlu nedjelju pri pecanju pokupim varkom sa dna nekakvu staru krpu koja je bila puna insekata , čini mi se da su ovi sa fotki,zovem Zoku da dođe i pogleda a on viče-jarane ne diraj-uješće :grin:
Fotkao sam mobilnim,čini mi se da je to ta jednodnevka
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Re: Jednodnevke (Ephemeroptera)

Post Postao/la Kovach » 26 sij 2011, 22:50

Zlaja jarane jest slicna ali nije ista. Obrati paznju na detalje na tijelu. Koliko ja znam o ovim insektima ovo bi trebala biti nimfa velike kamenjarke. Ako nisam u pravu molim iskusnije kolege da me isprave. O njoj cu napisati kasnije jedan clanak iz ove knjige.


Avatar
rusko
Nobelovac
Postovi: 4760
Pridružen/a: 30 stu 2009, 19:17
Lokacija: Svedska

Re: Jednodnevke (Ephemeroptera)

Post Postao/la rusko » 26 sij 2011, 23:06

Tacno Kovach, kamenjarka:

slika

a evo detaljne gradje jednodnevke:

slika
slika slika

Avatar
masterbih
Književnik
Postovi: 788
Pridružen/a: 18 lip 2010, 00:22
Lokacija: Voda
Kontakt:

Re: Jednodnevke (Ephemeroptera)

Post Postao/la masterbih » 27 sij 2011, 00:43

Kako je ribe nisu smazale do sad :shock:
zlaja je napisao/la:Prošlu nedjelju pri pecanju pokupim varkom sa dna nekakvu staru krpu koja je bila puna insekata , čini mi se da su ovi sa fotki,zovem Zoku da dođe i pogleda a on viče-jarane ne diraj-uješće :grin:
Fotkao sam mobilnim,čini mi se da je to ta jednodnevka

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Re: Jednodnevke (Ephemeroptera)

Post Postao/la Kovach » 27 sij 2011, 02:34

Majska jednodnevka (Ephemera vulgata, Ephemera danica)


"Najveće jednodnevke naših salmonidnih voda pripadaju rodu Ephemera. U rijekama i jezerima Balkana evidentirane su četiri vrste ovog roda od kojih su dva veoma masovna i za ribolovce posebno interesantna. Ephemera vulgata i Ephemera danica nastanjuju isključivo čiste tokove i jezera. Veoma su osjetljive na zagađivanje pa su iz mnogih evropskih rijeka nestale baš iz tog razloga.Sinonim majska mušica je vezan isključivo za jedinke pomenutih vrsta mada ga ribolovci pogrešno koriste za većinu jednodnevnih mušica naših prostora. Vrijeme rojenja Ephemere vulgate i Ephemere danice je druga polovima maja pa otuda i njihovo ime.
Nimfe majskih mušica pripadaju grupi nimfi koje žive i hrane se u mulju i pijesku rijeka i jezera. Nakon izlegaja iz jaja nimfe u vodi provode dvije sezone mada postoje mišljenja da u određenim uslovima mogu svoj životni ciklus u vodi završiti i za jednu sezonu.
slika
Ephemera danica

slika
Ephemera vulgata

Nimfe su boje slonovače sa braon primjesama na leđnom dijelu grudnih segmenata i krilnim začetcima dok zadnja tri segmenta tijela imaju tamno braon šare koje su i presudne za identifikaciju vrste. Na kraju tijela nalaze se tri repne rese. Dužina nimfe može varirati u zavisnosti od staništa, ali je najčešće u rasponu od 25-30 mm.
Iako u pojedinim dijelovima rijeka i jezera ove nimfe mogu predstavljati veliki potencijalni izvor riblje hrane, salmonidi ih u fazi života na dnu uopšte ne koriste.Razlog tome je njihov skriveni način života sve do trenutka kad krenu prema površini i svojoj novoj fazi života u vazdušnoj sredini.

Svake godine, rojenja majskih mušica skoncentrišu se u par posljednjih nedelja maja i početak juna. Zrele nimfe počinju svoje izdizanje kroz masu vode od ranog popodneva. Rojenja imaju svoju kulminaciju u tri do četiri dana kada pastrmka u pomenuto doba dana prelazi na hranjenje njihovim izdižućim nimfama i subimago insektima.
Izgled nimfe u rojenju se ne razlikuje mnogo od ranijeg a predlog imitacije za lov od dna do površine je

slika

Walker May Fly Nimph

Razlika između naše dvije najčešće majske mušice Ephemere vulgate i Ephemere danice je na prvi pogled samo u nešto tamnijem utisku koji ostavlja vulgata i manjim razlikama u prošaranosti abdomena. Mužijake, koji su dvostruko manji od ženki, odlikuje poligamnost i mogu se pariti sa nekoliko ženki čak i kroz period od nekoliko dana. Za razliku od njih ženke nakon sparivanja i polaganja jaja uginjavaju i široko razmaknutih krila plutaju nošene vodenom strujom."

Iz knjige "Znakovi na vodi"
G.Grubić i A. Panić

Eto pa vakat motati ko se nije još pripremio za nastupajuću sezonu.

BISTRO!

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Re: Jednodnevke (Ephemeroptera)

Post Postao/la Kovach » 01 vel 2011, 01:11

Maslinasta jednodnevka (Baetis rhodani)


"Postoji više vrsta jednodnevki koje imaju tela maslinaste a krila sive boje. Većina njih je iz roda Baetis, a vrsta Baetis rhodani je karakteristična po tome što je najveća među njima i u sezoni se najranije javlja. Ova vrsta je veoma prilagodljiva na uslove u različitim rekama pa je zbog toga veoma rasprostranjena širom naše zemlje i čitave Evrope. To je prva jednodnevka koja budi interesovanje pastrmke u rano proleće. Tada se ona javlja oko podneva da bi se kasnije aktivnost pomerala prema jutru i večeri. Obično se Javlja do maja meseca da bi se ponovo javila u kasnu jesen. I tokom zime, iako to nije vreme lova ne- pastrmke, po lepom vremenu se može videti poneka jedinka kako izleće iz reke.

slika
Nimfa Baetis rhodani

Nimfe maslinaste jednodnevke spadaju u grupu onih koje brzo plivaju . Kroz vodu plivaju u kratkim intervalima od po par sekundi i tom prilikom prelaze 5-6 cm. Obično žive među vodenom vegetacijom, kojom se i hrane. Kada dođe trenu¬tak za izletanje iz vode i transformaciju to se događa na otvorenoj vodi. Najbrojnija izletanja kao i prilika da ih pastrmka lovi događaju se u martu i aprilu. Pastrmka posebno može intenzivno da lovi nimfe koje se približavaju vodenoj površini kao i one koje su u raznim fazama preobražaja.

Prva krilata faza maslinaste jednodnevke (subimago) ima sivo plavičasta krila sa braon prugama. Grudni deo (thorax) je tamno siv sa maslinastim prelivima a trbušni (abdomen) je maslinaste boje. Dužina tela je 7-9 mm. Boja tela može da varira od svetlije do tamnije zeleno-maslinaste. Slična je kod mužjaka i ženki ali su mužjaci po pravilu kod većine jednodnevki nešto manji. Kod ove vrste mužjak se prepoznaje i po očima koje su srazmerno velike i crvene boje. Maslinaste jednodnevke iz roda Baetis imaju dva repića i jedan par krila. Drugi par krila kod ovih insekata je zakržljao i može se primetiti samo pri velikom uvećanju. Pastrmke često love ove insekte na samoj površini, posebno kada se usled vetra ili kiše oni nađu zarobljeni na vodenoj površini.
Posle sledeće transformacije imago forma maslinaste jednodnevke izgleda sasvim drugačije. Njihova krila postaju prozirna sa grudnim delom gotovo crne boje.

slika
Subimago Baetis rhodani

Kod mužjaka se na trbušnom delu smenjuju maslinasta i braon boja dok je kod ženki dominantna crvenkasto braon nijansa. Upravo ženke ove vrste su poslužile kao model za izradu klasične mušice Red Spinner (Crveni Prelac). Mužjaci ove vrste uginjavaju na kopnu i ribe imaju male šanse da ih vide. Ženke sa oplođenim jajašcima ulaze u vodu da bi ih položile na dnu reke. Pošto se i taj proces obično ne odvija masovno retko se desi da je imitaclja ove faze potrebna za ribolov.
Maslinasta jednodnevka u nekim delovima sezone može da bude značajna hrana pastrmke pa su zato njene imitacije potrebne za lov. Kao prvo, potrebna je imitacija nimfe i u tu svrhu mogu da posluže dve klasične veštačke nimfe:
Fazanov Rep (Pheasant Tail Nymph) i Zečje Uvo (Gold Ribbed Hare's Ear) na udicama veličine 14 i 12.

slika
Fazanov rep (Phasant Tail Nymph)

slika
Zečje Uvo (Gold Ribbed Hare's Ear)

Ovim imitacijama se lovi tako što se puste da potonu skoro do dna vode a zatim se ili puste da ih voda inertno nosi ili se povlače prema površini u kratkim trzajima (koji imitiraju kretanje prirodne nimfe). Prvi način lova se primenjuje u vreme kada se ne opaža aktivnost pastrmke, dok je drugi veoma koristan kada se vidi da pastrmke uzmaju nimfe u srednjim slojevima vode.
Ponekad pastrmke uzimaju nimfe koje se presvlače ispod same površine vode. Tada se efikasno može loviti vlažnim mušicama koje imaju telo u boji nimfe i siva krila kao subimago. To su tako zvane "rađajuće" mušice (emergen). Takođe tada se može efikasno loviti i plivajućim nimfama u samoj vodenoj površini. Veoma dobra imitacija je Gold Ribbed Hare's Ear Emerger.

slika
Gold Ribbed Hare's Ear Emerger

SIedeća mogućnost je da pastrmke sa površine uzimaju krilate insekte kojima još uvek visi nimfalna košuljica na kraju tela. Neke jedinke se u toj osetljivoj fazi zaglavljuju i ne mogu da dovrše presvlačenje. Nakon mnogih trzaja i pokušaja da se oslobode one uginjavaju. Pastrmke mogu da čekaju baš takve mušice jer "znaju" da im one ne mogu pobeći. Konačno, pastrmke se hrane i krilatim insektima koji su završili prvu transformaciju i postali subimago u periodu dok oni stoje na površini vode i čekaju da im krila postanu upotrebljiva za let. To, zavisno od vlažnosti i toplote vazduha, može da traje duže ili kraće vreme. Po pravilu što je vreme hladnije to traje duže. Imitacija ove faze postoji čitav niz. To su klasične suve mušice kao što je Adams, pa do najsavremenijih No-Hackle Dun ili Sparkle Dun.

slika
Adams

slika
Sparkle Dun

slika
No-Hackle Dun

Ipak, treba napomenuti da su sa gledišta ishrane pastrmke nimfe najvažnija faza u životu maslinaste jednodnevke pa su stoga i nihove imitacije najbolji izbor za lov u većini situacija. Korisno je imati pomenute veštačke nimfe sa i bez otezanja (u vidu olovne žice ispod tela) kako bi se njima moglo loviti od površine pa do dna. Lov površinskim mušicama, na početku sezone, se može preporučiti tek kada se nedvosmisleno ustanovi da se pastrmke hrane krilatim insektima. Pa čak i tada, nimfa vođena ispod same površine vode ili namašćena tako da pliva na površini, ce biti uspešnija od visokoplivajuće suve mušice."

Iz knjige "Znakovi na vodi"

Evo još jedne "baje" koja se javlja na samom početku sezone, a tu su i njene imitacije pa BISTRO!

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Re: Jednodnevke (Ephemeroptera)

Post Postao/la Kovach » 19 ožu 2011, 18:15

Evo danas malo otisao da ubijem dosadu pa bacio koji put varalicu "goldy", nisam nista ulovio ali vidjeh da voda nosi nekog insekta te nabrzaka se protegnuh i dohvatih stapom da vidim sta je. mislim da se radi o subimagu maslinaste jednodnevke (baetis rhodani), ako se ne varam, koja se javlja u ovo vrijeme.

Evo i slika sto uslikah nabrzinu mobilnim telefonom

slika
slika
slika
slika
slika
slika

Da se malo smiri ovo vrijeme valja ici probati ponuditi joj fazanovu ili zečje uho, nema nista od ovih njihovih plastika, silikona i kojekakvih varalica <valjanjeodsmijeha>

BISTRO!

Avatar
angler
Nobelovac
Postovi: 5490
Pridružen/a: 23 lip 2006, 07:49
Lokacija: Pored vode
Kontakt:

Re: Jednodnevke (Ephemeroptera)

Post Postao/la angler » 19 ožu 2011, 19:06

Eto je...klasicna martovka. Pocinje sezona na povrsinsku <championvanja>

I ja bih upravo te dvije koristio, zeko i fazan i neku maslinastu sa navostenim tijelom i cdc krilima.
Kovach je napisao/la:nema nista od ovih njihovih plastika, silikona i kojekakvih varalica <valjanjeodsmijeha>
Ova recenica vrijedi hiljadu slika :135:

Avatar
montana
Nobelovac
Postovi: 4867
Pridružen/a: 16 ožu 2009, 18:16
Lokacija: USA

Re: Jednodnevke (Ephemeroptera)

Post Postao/la montana » 20 ožu 2011, 06:53

Samo sitna.... uf sto ce biti merakanja.... smo da voda izbistri.... <flag>
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Re: Jednodnevke (Ephemeroptera)

Post Postao/la Kovach » 21 ožu 2011, 03:50

Ja danas isao, bez obzira na hladno vrijeme i povremenu sitnu kisu uz vjetar. Nisam mogao vise izdrzati. Ulovio dvije kalifornijske cca 25 cm i dvije manje potocne cca 15 cm (vracene), a bilo je jos par fulova. Dvije uzele crvenog prelca, a druge dvije Hardy`s favourite, samo jos velike vode za par dana dok se malo smire bice bolje. Lovio na rijeci Glogovki koja je tokom slicna Doljanci, ali malo vise vremena posvetio da vidim kojih "baja" ima posto ranije nisam mnogo lovio na ovoj rijeci. Nadjoh najvise mramornog tularasa i silu sitne nimfe velike kamenjarke. To su ove "baje" (slike sa interneta):
slika slika
Mramorni tularas .............. velika kamenjarka

Evo i slika prve kalifornije, a to je jedina koju uslikah jer mi se istrosila baterija, a mislio sam i ove "baje" poslikati pa se nedade. Drugi put, vazno da je pocelo. <championvanja>

slika

P.S. Rekoh li ja nista od njihovih varalica, dok peruske ne pocnu letjeti :135: <valjanjeodsmijeha>

BISTRO!

Avatar
montana
Nobelovac
Postovi: 4867
Pridružen/a: 16 ožu 2009, 18:16
Lokacija: USA

Re: Jednodnevke (Ephemeroptera)

Post Postao/la montana » 21 ožu 2011, 05:06

Bravo sampione! <flag>

Cestitam za otvorenje sezone!
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

Maira
Početnik
Postovi: 7
Pridružen/a: 21 ožu 2011, 16:04
Lokacija: Jablanica

Re: Jednodnevke (Ephemeroptera)

Post Postao/la Maira » 21 ožu 2011, 20:16

trebam uraditi seminarski rad na temu Ephemeroptera s tim da se trebam bazirati na samo jednu vrstu iz ovog reda. Posto mi trebaju fotografije koje cu licno uraditi, treba mi i vodeni insekt naravno. Ne znam mnogo o vodenim insektima, pa ako neko od vas zna sa sigurnošću koje vrste se kod nas najčešće javljaju i koje se najranije javljaju...neka mi kaze pls...živim u blizini Jablaničkog jezera, pa sam tu i mislila obaviti sakupljanje...koliko sam primjetila iz sadržaja na internetu, kod nas najčešće vrste su Ephemera vulgata i Ephemera danica...da li je to tačno? :?: <flag>

Odgovori

Natrag na “Entomologija”