Obalčari-kamenjarke (Plecoptera)

Moderatori/ce: emin,rusko,Kovach,angler

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Obalčari-kamenjarke (Plecoptera)

Post Postao/la Kovach » 26 sij 2011, 03:43

Takođe evo početne slike, a dalje da nastavimo

Obalčari-kamenjarke (Plecoptera)

slika


Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Re: Obalčari-kamenjarke (Plecoptera)

Post Postao/la Kovach » 28 sij 2011, 18:49

Kamenjarke (Plecoptera)

"Kao i jednodnevke, kamenjarke su vrlo stari insekti. Njihovi fosilni ostatci otkriveni su u stenama iz doba Perma (pre 230-280 miliona godina). Ime su dobile zato što dosta vremena provode mirujući na stenama i kamenju u blizini reka. Larve kamenjarki najviše nastanjuju brze i hladne planinske vode čija temperatura ne prelazi 25 °C. Razlog za to je što imaju veliku potrebu za kiseonikom. Njihove krilate forme se raspoznaju po dva para krila koja su približno iste veličine i dva repića na kraju tela. Krila su im daleko čvršća od krila ostalih vodenih insekata, a kada insekt miruje složena su horizontalno sa gornje strane tela. Kod nekih manjih vrsta krila mogu da delimično budu obmotana oko tela, sto im daje karakterističan izduženi izgled. Njihov let je prilično spor i nezgrapan tako da se po tome mogu prepoznati. Među kamenjarke spadaju neki od najvećih insekata naših voda sa dužinom krila i od 50 mm, a ponekad i većom.

slika
Pogled na kamenjarku odozdo

Oplođene ženke kamenjarki polažu jaja u vidu želatinozne loptice na površinu vode. Iz jaja se izležu larve - nimfe, koje se hrane organskim materijalom (detritus) sa dna. Tokom porasta one postaju specifične u pogledu ishrane tako da se neke vrste hrane biljnom hranom (herbivore) a druge životinjskom (carnivore). Najveće vrste karnenjarki su po pravilu karnivore koje love manje insekte. Većina kamenjarki ima životni ciklus od godinu dana all kod nekih velikih vrsta to može da traje dve ili tri godine. Nimfe kamenjarki, iako donekle liče na nimfe jednodnevki ipak se znatno razlikuju. One su robustnije građene i uvek imaju dva repića. Pored toga, njihov trbušni deo (abdomen) ima 12 segmenata. Zapravo, ove nimfe veoma liče na odrasle kamenjarke i od njih se razlikuju samo po tome što nemaju krila. Kada dođe trenutak za izletanje iz vode nimfe kamenjarki izlaze na obalu ili objekte koji izviruju iz vode (kamenje, vegetacija i td.) tako da se preobražaj dešava u vazdušnoj sredini. Često je moguće videti odbačene nimfalne košuljice na kamenju rečnih obala. Većina vrsta ovaj prelazak iz vode na suvo obavlja u noćnim satima verovatno da bi teže postajale plen ptica i drugih zivotinja koje se njima hrane, Smatra se da temperatura sredine i dužina dnevne svetlosti (fotoperiod) imaju uticaj na vreme izlaska kamenjarki iz vode. To važi i za ostale vodene insekte. Način na koji kamenjarke izlaze iz vodene sredine onemogućava pastrmke da ih uspešno love u tom periodu. Istina, moguće je zateći pastrmku koja pored obale čeka nailazak nimfi koje su krenule napolje, ali je prlično tesko imitirati takvo ponašanje veštačkim mušicama. Pastrmke, međutim, veoma rado pri dnu love nimfe kamenjarki. One nisu dobri plivači, tako da su kada ih voda ponese prilično bespomoćne dok se ne prihvate za neku podlogu. Posle izlaska iz nimfalne košuljice kamenjarke se sklanjaju u obližnju vegetaciju. To je imago forma koja je polno zrela, tako da u narednom periodu koji obično traje nekoliko dana, dolazi do sparivanja mužjaka i ženki.

slika
Košuljice kamenjarki ostaju na kamenju

Mužjaci ostaju na kopnu i više se ne vraćaju na vodu. Kod nekih vrsta kamenjarki mužjaci imaju zakržljala krila tako da uopšte ne lete već se kreću samo po tlu. Karakterističan je način na koji se jedinke ovog reda sparu¬ju radi reprodukdje. Naime, ovi insekti se privlače ritmičnim udaranjem telom po tlu.
Prvo sa tim započinju mužjaci, na šta im ženke odgovaraju istom vrstom udaranja. Nakon nekoliko naizmeničnih "poziva" i "odgovora" par se nalazi i sparuje. Jačina i učestalost udaraca su karakteristični za svaku vrstu. Zvuk se prenosi kroz podlogu (zemlja, kamen) i na taj način je obezbjeđeno da se muške i ženske jedinke nađu i produže vrstu.
Oplođene ženke lete do reke gde polažu jaja. To je jedina prilika kada pas¬trmke mogu sa lakoćom da love krilate kamenjarke. Na rekama u kojima živi veća populacija kamenjarki ženke mogu masovno da se grupišu pri polaganju jajašaca i da izazovu pastrmke na inten¬zivnu ishranu. Tada korektna imitacija odgovarajuće vrste moze da bude vrlo uspešna. Značaj ovih insekata jako varira od reke do reke, tako da na nekima čine vazan deo ishrane pastrmki, dok su na drugima gotovo beznačajne. Po pravilu više kamenjarki ima u visokoplaninskim rekama i potocima nego u nizijskim vodama sporog toka. "

Tekst i ilustracije Iz knjige
"Znakovi na vodi"

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Re: Obalčari-kamenjarke (Plecoptera)

Post Postao/la Kovach » 30 sij 2011, 02:22

Nedavno, u temi jednodnevke, Zlaja je slikao i postavio slike nimfe kamenjarke. Evo sada slijedi tekst i ilustracije iz knjige "Znakovi na vodi" upravo o ovoj vrsti kamenjarki.

Velike kamenjarke
(Perls bipunctats, Dinocras cepha/otes, Perlodes microcephala)


Velike kamenjarke spadaju među najveće vodene insekte. Ove mušice privlačile su pažnju mnogih ribolovaca od davnih vremena - bilo kao živi mamci za lov ribe ili kao uzor za izradu vještačkih mušica. Za pastrmke nimfa ili krilati oblik velike kamenjarke predstavlja značajan zalagaj koga se ne odriču kada im se pruži prilika. Kada bi se ovi insekti rojili u većem broju sigurno je da bi privlačile i veću paznju nego što je to inače slučaj. Događa se, ipak, u maju i junu, kada najveći broj jedinki izlijeće iz vode, da se na nekim rijekama jave u velikom broju. Tada imitacija krilate kamenjarke može da bude veoma uspješna u lovu pastrmke, čak iako se ne opaža njihovo intenzivno hranjenje na površini.

slika
Grupa nimfi Perlodes sp.

Tri vrste koje zajedničklm imenom nazivamo velike kamenjarke, iako imaju dosta slicnosti mogu se lako razlikovati. Ono što im je zajedničko je veličina. Ukupna dužina ovih insekata od glave do repića može da pređe 5 cm. Perlodes microcephaJa (Pictet, 18:33) je nešto manja od ostale dvije ali je i ona veoma velika u odnosu na ostale vodene insekte. Nimfe velikih kamenjarki bojom i šarama na njihovom tijelu sasvim podsjećaju na krilate, imago forme ali nemaju krila. Tijelo im je u nijansama smeđe, žute i sive boje sa karakterističnim šarama na leđnom dijelu. Tamnije su sa leđne (gornje) strane nego sa trbušne. Dinocras cephafotes (Curtis, 1872) se razlikuje od Perla bipunctata (Pictet, 1833) po tome što je kod nje prvi segment grudnog dijela (thorax) crne boje. Kod P. bipunctata na tom segmentu postoji crna šara na žutoj podlozi. Perlodes microcephala se od prethodne dvije vrste razlikuje po tome što je manje veličine, ali i po tome što je tijelo više krem-žute boje. Pored toga njena glava je manja nego kod drugih vrsta (o čemu govori njeno latinsko ime).

slika
Perlodes microcephala imago

lako među ovim vrstama postoje određene razlike sasvim je sigurno da iz perspektive lova pastrmke one mogu da se svrstaju zajedno. Inace, sve tri vrste imaju relatvno jaka krila smeđe boje. Kod nekih mužjaka krila mogu da budu tako mala da su neupotrebljiva za let.
Nimfe ovih vrsta su predatori koji žive među kamenjem na dnu brzih planinskih rijeka. One provode dvije do tri godine u rjeci prije nego što izlete, što je razlog da se mogu sresti nimfe iste vrste a vrlo različitih veličina. Njihov način života je takav da pastrmke nemaju mnogo prilike da ih ulove. Ipak, kada brza voda ponese nimfu i dovede je u vidokrug pastrmke, ona će je vrlo rado pojesti. U sadržajima stomaka ulovljenih pastrmki po pravilu se moze vidjeti po neka ovakva nimfa (iako se rjetko desi da ih bude puno). Zbog toga, imitacije velikih nimfi kamenjarki mogu da budu dobar izbor za pretraživanje vode.
Tada veliko Zečje Uho ili neka konkretnija imitacija (Hare's Ear Stone) mogu da posluže vrlo dobro. Te otežane nimfe mogu da stignu do dna čak i u brzoj i dubokoj vodi, što moze da bude značajno za lov na početku sezone.

slika
Hare's Ear Stone

slika
Zečije uho

S druge strane, lov ovim imitacijama nije ograničen samo na proljećnu sezonu, jer se one nalaze u rjeci tokom cijele godine. Problem je u tome što su u ljetnje doba one prevelike i suviše teške za lov na našim relativno malim rijekama. Na većim rijekama kao što je Drina ili Lim, uvijek se može probati sa nimfom kamenjarke.

slika
slika
Perla sp. imago

Kao i kod drugih kamenjarki, nimfe ovih vrsta izlaze iz vode da bi skinule nimfalnu košuljicu i transformisale se u krilati imago. To ne daje pastrmkama mnogo prilike da ih uspješno love, ali zato im povratak oplođenih ženki na vodu i pola¬ganje jaja predstavljaju veoma zgodnu priliku da ulove taj krupan zalogaj.
Čak i u momentima kada se ženke kamenjarki masovnije jave na površini rijeke ne može vidjeti da ih pastrmke love. Češće je da ih na zgodnim mjestima, gdje ih vodena struja nanosi, čekaju i uzimaju ispod površine vode. Međutim, to ne znači da dobra plivajuća imitacija (Whitlock's Flutering Stonefly ili Stimulator Orange) neće izmamiti reakciju čak i velikih pastrmki. Ponekad, u vrijeme kada velike kamenjarke polažu jaja, čak iako se ne vidi da pastrmke love na površini, lov odgovarajućom suhom imitacijom na povoljnim mjestima može da bude vrlo uzbudljiv i efikasan.

slika
Whitlock's Flutering Stonefly

slika
Stimulator orange

Avatar
angler
Nobelovac
Postovi: 5491
Pridružen/a: 23 lip 2006, 07:49
Lokacija: Pored vode
Kontakt:

Re: Obalčari-kamenjarke (Plecoptera)

Post Postao/la angler » 30 sij 2011, 05:46

Cestitke Kovach na svim ovim tekstovima. Na zalost malo je tekstova iz entomologije na nasem jeziku o vrstama koje zive na nasim prostorima, a da je vezano za musicarenje. Knjiga Znakovi na vodi je odlicna. Pokusao sam je nabaviti prve godine kad je izdata ali nisam uspio.

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Re: Obalčari-kamenjarke (Plecoptera)

Post Postao/la Kovach » 30 sij 2011, 16:51

Hvala jarane!Knjiga je stvarno odlična jer daje osnovne informacije početniku, a i iskusniji mušičari imaju šta naučiti. Tu je pored tekstova o entomologiji, tekst o ishrani riba i koje "znakove na vodi" ostavljaju za sobom određenim načinom ishrane. Sve to nam pomaže pri odabiru prave imitacije i načina ribolova da bi bili što uspješniji, a tu je i par imitacija koje treba imati u svojoj kolekciji. Sve u svemu vrijedi je imati. Pokušaću dopuniti svaku od ovih tema, a usput ću kao i do sad postavljati slike imitacija za pojedine vrste insekata koje su obrađene u tekstu tako da pokušam pomoći raji u odabiru paravih kreacija u pravo vrijeme. Imam ja još jednu knjigu "Lov pastrmke i lipljana" autora Jovana M. Petrovića izdata davne 1971.godine u kojoj je detaljno opisano kako vremenske prilike i doba godine utiču na izbor mušica za ribolov. Tu su i preporuke autora za pojedine mjesece u sezoni u zavisnosti od vremena sa akcentom na veličinu muhe, sa detaljima u izradi pojedinih kreacija. Knjiga je plod dugogodišnjeg iskustva i praćenja situacije od strane autora na pojedinim vodama, dakle iz iskustva tako da se ne treba mnogo misliti. izraditi par kreacija po preporuci za taj mjesec i udri. Vremenom ću ubaciti i par tekstova sa popisom kreacija za pojedine vremenske uslove i godišnje doba. Pokušaću pratiti predstojeću sezonu sa tim tekstovima. BISTRO!


Avatar
angler
Nobelovac
Postovi: 5491
Pridružen/a: 23 lip 2006, 07:49
Lokacija: Pored vode
Kontakt:

Re: Obalčari-kamenjarke (Plecoptera)

Post Postao/la angler » 30 sij 2011, 22:43

Tekstove Panica i Grubica sam uredno pratio u Ribolovackom magazinu jer su bili izvuceni iz knjige. Zato i kazem da je knjiga prva liga. Od istorije preko entomologije do primjene musica.
Za tu knjigu Lov pastrmke i lipljena M. Petrovica nisam znao. Bilo bi super neke tekstove prebaciti ovdje. Knjiga Tajne musicarenja istog autora je za mene pravi bukvar, knjiga koju sam nabavio i poceo sa pravljenjem musica, a nakon skoro godinu dana poceo sa nabavkom pribora za musicarenje. Kod mene naopako, prvo pribor za vezanje pa onda za musicarenje :grin:

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Re: Obalčari-kamenjarke (Plecoptera)

Post Postao/la Kovach » 31 sij 2011, 02:05

Ne sekiraj se jarane naći će se par tekstova i iz ove knjige kad dođu na red. Biće jedan tekst koje se kreacije biraju u zavisnosti od vremenskih i drugih uticaja što će, nadam se u dobroj mjeri pomoći raji u izboru prave kreacije. Takođe ću postaviti i par mušica po preporuci autora po mjesecima za vrijeme trajanja ribolovne sezone. Tu ću pokušati pratiti vremenski sezonu, pa ću sad za početak staviti nekoliko kreacija za april i nastaviti dalje kako vrijeme teklo. Samo bih molio i ostale kolege, ako imaju neku dobru knjigu da napišu koji tekst pa da se dopunimo. Taođe sve preporuke iz iskustva o korištenju pojedinih mušica u određenom periodu i na određenoj vodi bi dobro došle svima nama. Naravno, svako ima po nekog "asa u rukavu" pa neka to ostavi za sebe, a ostalo nek podjeli sa nama.

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Re: Obalčari-kamenjarke (Plecoptera)

Post Postao/la Kovach » 01 vel 2011, 00:31

Februarska crvena kamenjarka (Taenyopterix nebulosa, Brachyptera risi)


"Zajedno sa Maslinastom jednodnevkom (Baetis rhodani), nimfe i zreli oblici kamenjarki Taenyopterix nebulosa (Linne, 1758) i Brachyptera risi (Morton, 1896) prvi su znaci ribolovačkog proleća na našim salmonidnim vodama. Ovi najraniji insekti već imaju svoje mušičarsko ime po kojima ćemo ih pre¬poznati, a najbolji princip je opisati imenom izgled i vreme njihovog javljanja. Njihovo mušičarsko ime je već dugo February Red ili Februarska crvena. Obe vrste se kod nas ne javljaju pre kraja marta a boja tela i kompletan utisak je pre smeđ nego crven.

slika
Februarska crvena kamenjarka

Značaj pomenutih insekata nepravedno je umanjen nestabilnim vre menom u rano proleće i visokim vodostajima koji to prate. Pri ribolovački prihvatljivim uslovima, doživite Ii rojenje ranih crveno smeđih kamenjarki uverićete se u aktivnost i selektivnost riba kao u trenutcima najjačih letnjih rojenja jednodnevki i tularaša.
Njihove nimfe duge su oko 8 milimetra i tamno su braon, gotovo crne boje. Na prvi pogled par pipaka na glavi i par repnih resa stvara simetriju između koje su grudi sa crnim začetcima krila, tri para nogu i tanani abdomen. Žive na dnu reka ali svaka vrsta ima svoje uslove.
Taenyopterix nebulosa bira za svoja staništa mirnije delove sa mogućom vegetacijom, dok je Brachypfera risi "prava" kamenjarka koja se nalazi na brzim delovima toka sa mnogo kamenja. Njena rojenja se mogu razvući čak do početka juna meseca. Za razlike u staništima treba znati samo u načelu jer su obe vrste dovoljno slične i po izgledu i po načinu zivota da se imitiraju potpuno istim imitacijama. A imitacije dolaze na scenu u trenutcima kad male smeđe kamenjarke krenu u svoju vazdušnu fazu života. lako se najveći deo rojenja obavlja puzanjem uz vegetaciju i stenje dovoljan broj nimfi biva ponesen strujom i izložen pogledu riba. Radi se o zaista velikom broju nimfi jer su glavna rojenja u rano proleće toliko masovna da kamenje i suva stabla oko vode znaju biti prekrivena prilepljenim crnim košuljicama nimfi. Ako zavirite u želudac riba ulovljenih po toplom ranoaprilskom podnevu videćete da polovinu njegovog sadržaja mogu biti male crne nimfe. Njihove imitacije su male nimfe crne boje urađene na udicama tri puta dužeg vrata. Crno Zečje Uvo (Black Hare's Ear) tanje vezanog tela bi bilo primer kako njihova imitacija treba da izgleda. Mesta gde se trebaju servirati su levkovi između stena, ne velike dubine. Najveće pastrmke su obično iza njih u ivici struje, čekajući nailazak hrane.

slika
Black Hare's Ear

Zrele jedinke postaju riblja hrana u dva slučaja. Kad u uslovima hladnijeg vremena, vetra ili kiše, budu oduvane ili sprane u vodu neposredno po rojenju i kad se ženke nakon parenja vrate da bi položile jaja. Pastrmka ih sakuplja i sa površine ali i nošene strujama. Zato je moguće imitirati i loviti i metodama vlažnog i površinskog mušičarenja. Kod zrelih jedinki malih smeđih kamenjarki postoji očigledna razlika u izgledu, ožiljenosti, šarama i zasvođenosti krila ali su te razlike mušičarski gotovo nebitne pa su im imitacije identične. Najpoznatija vlažna imitacija nosi takođe ime February Red. Njom se lovi kao i ostalim vlažnim imitacijama, navođenjem u vidno polje neke aktivne ribe ili na mesto gde pretpostavljamo da pastrmka čeka svoju hranu. Ukoliko riba očigledno sakuplja zrele kamenjarke sa površine možemo upotrebiti plivajuću verziju Wonderwing Stonefly.

slika
February Red

slika
Wonderwing Stonefly

Iz knjige "Znakovi na vodi"

Evo drage kolege mušičari pošto se bliži početak ribolovne sezone izabrao sam ovaj tekst o Februarskoj crvenoj kamenjarki iz razloga što je, kako stoji i na početku ovog teksta, zajedno sa maslinastom jednodnevkom o kojoj ću u temi "Jednodnevke" postaviti tekst, prva mušica koja se javlja u našim vodama i na imitacije ove kamenjarke može se loviti na samom početku sezone pa do početka juna kad se ova kamenjarka roji.

BISTRO!

Avatar
rusko
Nobelovac
Postovi: 4760
Pridružen/a: 30 stu 2009, 19:17
Lokacija: Svedska

Re: Obalčari-kamenjarke (Plecoptera)

Post Postao/la rusko » 06 vel 2013, 23:15

Zezam se sa nekim imitacijama kamenjarki... pa mi treba malo informacije o kamenjarkama u nasim krajevima...

Ima li kojim slucajem neko od vas sliku donje strane velike kamenjarke? Zanima me boja i gradja...
slika slika

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Re: Obalčari-kamenjarke (Plecoptera)

Post Postao/la Kovach » 07 vel 2013, 03:10

Mislim da imam ja rusko ali su mi sve te slike na drugom kompu, u djecijoj sobi. Potrazicu sutra kad dodjem sa posla iza 16,00 pa ako nadjem postavicu je ovdje. Imas slika na ovom linku mozda ti pomogne

http://www.biopix.com/perlodes-microcep ... 61666.aspx

Clavis
Nobelovac
Postovi: 1504
Pridružen/a: 21 stu 2011, 23:00
Lokacija: Plićak

Re: Obalčari-kamenjarke (Plecoptera)

Post Postao/la Clavis » 07 vel 2013, 08:14

Ovakva boje dinje mi je bila udarna prošle sezone u maju, navečer kad se dobro smrači!

Avatar
rusko
Nobelovac
Postovi: 4760
Pridružen/a: 30 stu 2009, 19:17
Lokacija: Svedska

Re: Obalčari-kamenjarke (Plecoptera)

Post Postao/la rusko » 07 vel 2013, 10:32

Hvala ljudi!

Ako su ovakve kao i na slici onda su slicne ovim u mojim krajevima... ovdje znaju biti nesto tamnije...
Interesuje me najvise koliko zuta boja probija na donjoj strani.
slika slika

Avatar
angler
Nobelovac
Postovi: 5491
Pridružen/a: 23 lip 2006, 07:49
Lokacija: Pored vode
Kontakt:

Re: Obalčari-kamenjarke (Plecoptera)

Post Postao/la angler » 07 vel 2013, 11:23

Mozes komotno ici do limun zute uz braon prosaru.

Avatar
rusko
Nobelovac
Postovi: 4760
Pridružen/a: 30 stu 2009, 19:17
Lokacija: Svedska

Re: Obalčari-kamenjarke (Plecoptera)

Post Postao/la rusko » 07 vel 2013, 11:54

Ovo je moja "vizija" kamenjarki u mojoj mahali:

slika

slika

slika

U stvari su i ovdje slicne toj na slici sto je Kovach stavio, ali kada smedja i zuta balansiraju jedna drugu ja cesto stavim tamnije narandzaste nijanse, to mi se pokazalo bolje lovnom kombinacjom... isto je i sa imitacijom osa... narandzasto-crne rasturaju na skandinavskim vodama...

Mada vidim da ih dosta raje sa nasih krajeva veze, sto Angler kaze u limun zutoj boji, pa im cijeli trup bude zestoko zut...
slika slika

Clavis
Nobelovac
Postovi: 1504
Pridružen/a: 21 stu 2011, 23:00
Lokacija: Plićak

Re: Obalčari-kamenjarke (Plecoptera)

Post Postao/la Clavis » 07 vel 2013, 12:19

uhuuuuuu Rule Rule :D odlična ti vizija :):) Kako se pastrmka na ovo ukruti hehehe svaka čast majstore!

Ja mislio tebe zanima "izvaljena" jedinka, pa spominjao dinjastu boju. Elem, što Angler kaže, to su boje.

Odgovori

Natrag na “Entomologija”