Od 19.08.2010. na Miljacku u ribu.

Moderatori/ce: emin,rusko,Kovach,angler

Avatar
kenan_sa
Književnik
Postovi: 522
Pridružen/a: 20 svi 2009, 03:31
Lokacija: Memli strana starog sarajeva

Od 19.08.2010. na Miljacku u ribu.

Post Postao/la kenan_sa » 18 kol 2010, 19:45

Nakon dugo vremena dočekasmo i mi Sarajlije da se neko sjeti naše Miljacke i da pokuša nešto korisno napraviti od nje.Na zahtjev Udruženja RVI Stari Grad,Opština Stari Grad je odobrila finansijska sredstva za čišćenje korita Miljacke od bazena Bentbaša do Kozije čuprije kao i za Nabavku lovne pastrmke koju kane posijati na toj lokaciji.Takodžer su i pravili kako sam danas mogao primjetiti i dobiti informaciju od jednog od organizatora Bentove (pogodne razljeve) za posijanu ribu i lakše mušičarenje.Kako mi je rekao taj organizator iz Udruženja RVI trebali bi posijati oko 3 tone lovne pastrmke,mada čisto sumnjam u to al eto bit če da mu vjerujem.Evo i režima o ribolovu i cijena dozvola koje je odredilo "Udruženje sportskih ribolovaca Sarajevo 1906" kojem je Opština Stari grad i odobrila gospodarstvo na rijeci Miljacki:

REŽIM RIBOLOVA NA RIJECI MILJACKI

- Princip ribolova je C&R "UHVATI I PUSTI" i sva ulovljena ribase mora neoštečena vratiti u vodu
- Ribolova je dozvoljen isključivo na vještačku mušicu i na varalice (leptir i vobler)
- Ribolov na plovak i grunt (čeku) nije dozvoljen
- Ribolov na živi mamac nije dozvoljen
- Zabranjeno je nošenje korpi,ranaca,torbi i sl. za vrijeme ribolova
- U slučaju nedozvoljenog ribolova (ribolova bez dozvole,ribolova na nedozvoljen način,uzimanja ribe i drugih prekršaja) oduzima se pribor na licu mjesta od strane Ribočuvara u pratnji Policijskog dužnosnika.

CIJENE DOZVOLA

- Cijena dnevne dozvole je 20,00 km.
- Cijena godišnje dozvole je:

1. Za osobe od 19 do 65 god. Starosti su 100.00 km.
2. Za osobe od 14 do 18 i preko 65 god.Te penzionere i invalide je 50,00 km.
3. Za osobe do 14 god. je 25,00 km.

Dozvole se mogu uzeti u objektu RVI na ušču rijeke Moščanice u Miljacku (Dariva)

U razgovoru sa nekoliko Ribara koji su u kategoriji financijski ugrozenih slučajeva,a koji svakodnevno ribare na lovnom području od viječnice do Kozije čuprije čak i oni kojima je pokoja Sapa jedini izvor hrane dobio sam informacije da se niko nije pobrinuo za njih,i da im je sa tim novim režimom zabranjen ribolov na Miljacki.Upitao sam jednog od budučih ribočuvara da li su mislili na ribare gore navedene kategorije odgovorio mi je,citiram:
"Nek plate 20 maraka i nek love. Boli mene k... što nemaju para.Nek pozajme od nekog ili kad bude penzija nek dođu i kupe kartu (dozvolu) i nek love"
Rekao sam mu da dosta njih nema ni penziju niti ikakvih primanja odgovorio je:
"Ma ne interesuje mene ´bolan to.Nek se snađu za 20 maraka i gotovo.Drugačije lovit` neče.Nedam.

Šta da kažem više.Ko voli i ko ima nek izvoli.Bujrum i Bistro...
slika


Avatar
zlaja
Nobelovac
Postovi: 4848
Pridružen/a: 17 sij 2007, 20:39

Re: Od 19.08.2010. na Miljacku u ribu.

Post Postao/la zlaja » 18 kol 2010, 19:54

Kenane i ja sam pisao o tome da je kod nas ribolov još socijalna disciplina,sit se gladnom nevjeruje.Ja ovdje imam prijatelje koji isto životare,nemogu oni plaćati te dozvole jer propala je industrija u kojoj su radili a sada neko robovlasništvo,samo daju toliko da im radnik ne umre...

Avatar
angler
Nobelovac
Postovi: 5476
Pridružen/a: 23 lip 2006, 07:49
Lokacija: Pored vode
Kontakt:

Re: Od 19.08.2010. na Miljacku u ribu.

Post Postao/la angler » 18 kol 2010, 20:33

Ovako je bilo prije nekoliko godina, poribise, nahvalise i sepetima odnesose ribu. Mozda i uz nadzor nekog slicnog koga boli neka stvar po pitanju socijalnih slucajeva. Ali u svoj toj prici isti taj nije ni bitan vec udruzenje. Mozda se mogao naci kompromis izmedju "dvije strane" po pitanju lokacije i da se ista pomjeri od Darive uzvodno od Kozije cuprije, koja je po meni i ljepsa nego do Bentbase.

Avatar
rusko
Nobelovac
Postovi: 4760
Pridružen/a: 30 stu 2009, 19:17
Lokacija: Svedska

Re: Od 19.08.2010. na Miljacku u ribu.

Post Postao/la rusko » 18 kol 2010, 21:11

Sve ovo zvuci super, samo jedna me stvar sitno nervira:

Zasto svi ubacuju tu kalifu koja sve poremeti... pa nismo valjda mi sportski ribolovci bas toliko gladni nekog ulova.... 3 tone ribe znaci cca 5000 komada, koji tu ne pripadaju i koji mozda i nemaju dovoljno hrane, jer da je rijeka pogodna, bilo bi toliko ribe i na prirodan nacin u njoj. Zasigurno ce trajno poremetiti ekosistem i drasticno smanjiti brojnost autohtonih vrsta.

Promjenom i osvjezavanjem dna - prevrtanjem starog kamenja i ubacivanjem novog, zatim ubacivanjem kreca u vodu se podize kvalitet vode, struktura toka, brojnost insekata... sto vodi poslije do bolje plodnosti pastrmke i olaksava odrzavanje i rast ribe (za vikend cu napisati jedan clanak o tome sa primjerom u kojeg se svi mozete uvjeriti)... pa se za par godina cekanja (ali i debelog truda i rada) dobije stabilan i rastuci fond potocne pastrmke, i tek onda nastaje raj za nas sportske... jer nije isto prevariti autohtonu pastrmku kao blesavu kalifu ;-)
slika slika

Avatar
kenan_sa
Književnik
Postovi: 522
Pridružen/a: 20 svi 2009, 03:31
Lokacija: Memli strana starog sarajeva

Re: Od 19.08.2010. na Miljacku u ribu.

Post Postao/la kenan_sa » 19 kol 2010, 01:04

Joj vidis toga se ne sjetih da pitam kojeu ce ribu bacati.Sto kaze angel lokacija od darive na gore je bolja.Ne samo da je bolja nego i biosistem je kud i kamo bolji iznad kozije pa uzvodno.Ja cesto idem uzvodno do sastava paljanske i mokranjske miljacke.Gore riba ima hrane u izobilju (racica,tulara,muha svakakvih,"Glumaca"-neznam kako se zovu one larve iz mulja ja ih barem zovem glumci,Gage,crvenog raka kamaru,pa cak sam nalazio i pokojeg pesa).Tesko je zakaciti bas iz tog razloga jer i kad je uhvatim i otvorim uvjek puna pa je vjerovatno uzela na gladne oci.Da sad ne spominjem kakvih sve bentova ima gore i kolikih.Sto bi reci na pojedinim mjestima se zapitam na kojoj li sam rijeci.Hehehehhe... Da je nama kako taj revir zaduziti.Hehehehhe... Ali i opet kad skontas da je dnevna dozvola 20 km.Sto je puno puno je.Rece mi jedan da im je to finta da tjeraju ribare da kupuju godisnje dozvoje.Ima logike ali i da je u pola niza cijena dnevne dozvole mislim da bi vise para dobili na dnevnim nego na godisnjim.
slika


Avatar
rusko
Nobelovac
Postovi: 4760
Pridružen/a: 30 stu 2009, 19:17
Lokacija: Svedska

Re: Od 19.08.2010. na Miljacku u ribu.

Post Postao/la rusko » 19 kol 2010, 03:51

Koliko god da je hrane, vjeruj da se dese cuda kada se ubaci ta kolicina ribe i da je ogromna razlika ako se toliko riba tu izmrijesti i odraste...

U pravu si da ne mora biti kalifa, mada je najcesce ona u pitanju, ali bilo koju ribu da tako ubace poremetice sve... nadam se samo da nisu mislili ubaciti 3 tone odjednom, vec pomalo svake sedmice...
mada posto je C&R u pitanju, broj riba ce se za neko vrijeme znatno povecati (a onda bi trebalo rijeka sama da to regulise sto nece biti po "C&R" principima... ako je "mrezarosi" ne preduhitre... u ovom slucaju oni dodju kao "korisni paraziti").

Sto se cijena tice, godisnja je skroz ok (je li to clanarina za udruzenje ili bas dozvola za pecanje?), a dnevna u odnosu na godisnju ima poveliku cijenu.
slika slika

Avatar
kenan_sa
Književnik
Postovi: 522
Pridružen/a: 20 svi 2009, 03:31
Lokacija: Memli strana starog sarajeva

Re: Od 19.08.2010. na Miljacku u ribu.

Post Postao/la kenan_sa » 19 kol 2010, 03:59

Ej opet sam cuo veceras da nema nista od 3 tone.Da je to suplja.Trebali bi navodno baciti lovnu potocaru ali svega oko 200-500 kom.Uglavnom sutra če se znati sve kad bude poribljavanje.Sto se tice mrezara njima na Miljacki se moze samo stati metkom u kraj i nikako drugacije.Bagra je to moj ti.
slika

Avatar
angler
Nobelovac
Postovi: 5476
Pridružen/a: 23 lip 2006, 07:49
Lokacija: Pored vode
Kontakt:

Re: Od 19.08.2010. na Miljacku u ribu.

Post Postao/la angler » 19 kol 2010, 05:23

Sa 5000 na 500. Znaci sljedeca cifra im je 50 komada <valjanjeodsmijeha>

Ok, kako god, sad mozemo samo komentarisati na donesenu odluku. Kako rece Kenan uzvodno od cuprije je ne samo ljepse vec i bolje, samo je pitanje gdje je granica gazdovanja na Miljacki. Sto se tice mrezarosa i slicnih oni nemaju lobi kao na nekim jezerima i rijekama gdje im ni policija nista ne moze, a sve dok je kradja ribe iz rijeka i jezera prekrsajno djelo, a ne krivicno kao u Krajini, slabo ce biti fajde od ove i slicnih akcija.

Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi: 3608
Pridružen/a: 20 lip 2006, 17:05
Lokacija: Sarajevo

Re: Od 19.08.2010. na Miljacku u ribu.

Post Postao/la senad » 19 kol 2010, 10:30

Evo jos jedna info od jutros.
Ovo je, fakticki, experiment.Miljacka je napadnuta svim i svacim, pa i storama.Lokalni jalijasi to shvataju kao svoju prciju i ne hebu nikoga.USR "Sarajevo" je sklopilo dogovor sa RVI Stari Grad da oni preuzmu čuvanje vode, a za ribočuvare su uzeti dojučerasnji lokalni istrebljivači svega živog što se miče.Koliko god to izgledalo glupo, ima logike.Jer, gore ko bude pokusavao uvesti reda, mora biti spreman da ce se svaki dan biti.Ovo dana ce svako malo policija obilaziti vodu sa cuvarima i kontrolisati ribolovce.
Znam da ovo malo zvuci pregrubo, ali je gora bila totalna anarhija, i slazem se da je trebalo pomjeriti taj revir vise kozije cuprije, ipak dosta raje dodje loviti sapacu i klijena.
Ali, ako se uvede reda (jer je ovo trenutno vise experiment), onda ce se moci regulisati i odrediti tacno gdje je revir a gdje nije.Sto je opet mac sa dvije ostrice gdje ce se u reviru vracati riba, a posto riba ne zna gdje su granice revira, na granici ce je cekati ovi koji nose sve i revir nema smisla.
Daans je poribljavanje i pokusacu otici gore da napravim koju slikicu, a i da izvucem jos koju info iz prve ruke.
Mozda sve izgleda malo grubo, ali nema druge, kod nas se jednostavno mora presjeci i reci - ovo moze, a ovo ne.
Znam kako i ko radi u USR "Sarajevo" jer je to moje maticno udruzenje, i znam da ce to sigurno ispasti kako treba.
Sad cu samo pomenuti njihov drugi projekat koji je jako dobro zamisljen i gdje se krenulo sa realizacijom.
To je mrtvaja - staro korito rijeke Bosne u Dobrosevicima.
Imaju idejni projekat, imaju podrsku opština, grada, svih nadleznih, i sada je ostalo da svi ti sto su podrzali verbalno i poguraju projekat.
Zamisljeno je da se taj stari tog ocisti, kultivise, sredi obala, produbi i prosiri koliko je moguce, napravi takmicarska staza, a u sklopu toga i objekti/bngalovi, hladnjaci, sa wc-ima, parkingom...
Nadam se da cu uskoro dobiti sam projekat koji cu postaviti u zasebnu temu gdje cemo malo o tome, jer je jako bitno da se o toj ideji razgovara, da se upoznaju raja i da se stvori pozitivno misljenje o tome koje ce , nadati se, uticati na ove sto su verbalno podrzavali da to i poguraju.
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:

Avatar
montana
Nobelovac
Postovi: 4867
Pridružen/a: 16 ožu 2009, 18:16
Lokacija: USA

Re: Od 19.08.2010. na Miljacku u ribu.

Post Postao/la montana » 19 kol 2010, 16:08

Evo da se i ja javim malo na ovu temu sa friskim iskustvom nase najkontraverznije pastrmske rijeke. Desilo mi se da ponovo otkrijem cari ove minijaturne rijeke i uvjerim se da priroda ima snage da se odbrani od nas samih, tako sto ce se odvojiti od nas, sakriti i obnoviti se kao da nas nema. O cemu se zapravo radi? Upravo se vratih sa odmora u BiH gdje sam vecinu svoga vremena proveo pecajuci salmonide po najljepsim gudurama svijeta. Nakon dolaska sam imao cast sresti se sa rajom sa foruma i cak izaci na jednu turu mahanja na Miljacku, u zoni djelovanja "mrezarosa" gdje smo lovili sitnu ribu do 7cm, sto je bilo najvece sto smo vidjeli taj dan. Ipak lijepo druzenje je dalo poseban smek tom ribolovu, pa se niko nije nasekirao. Sutradan raja na poslu, a ja bih k'o u ribu. Nazovem durga sa foruma (Svirac) da mi da prijedlog, gdje otici, a da je blizu, u sred vruceg ljetnog dana (2 popodne). Majstor Svirac k'o iz topa rece Miljacka, iako dan prije toga nismo vidjeli ni jednu ribu vrijednu zabacivanja. Idi tamo gdje niko nije isao, tamo riba prezivi sve "mesare" svijeta. Namjerno necu dati precizne lokacije, da ne izazovem stampedo mrezarosa. Njegov prijedlog su bili voblercici 3cm i leptiri #2. Sa blagom nevjericom uputih se u ribu. Gacajuci po Miljacki bacao sam prvo u "zoni pod kontrolom mrezarosa i sapacara" gdje nisam vidio nista usim gaga i mladji klijena. Samo 30 metara uzvodno od zadnjeg sapacara sam dobio prvu ribu ispod stijene sa koje je vrba zaklonila vodu u potpunosti i sakrija pastrmku od ljudi. Ubacio sam varalicu u otvor izmedju grana i stijene od 20cm i pastrmka oko 1kg je uzela. Nakon krace borbe mi je ispala u vodu dok sam je pokusavao slikati... nije mi ni bilo bitno, jer mi je to dalo snage da se uputim u avanturu po Miljacki. Probavao sam zabaciti tamo gdje ni covjekovo oko ne moze i skoro svaki zabacaj je bila riba na udici. Ukupan rezultat je 20 komada za 3 sata ribolova, gdje su ribe bile izmedju 30dkg i 1 kg. Zanimljivo je da na najljepsim i "najboljim" mjestima ribu nisam ni vidio, dok na onima na koje se ne moze prici ili gdje je ne ocekujete upsjeh je bio siguran. Desavalo mi se da prebacim namjerno varalicu preko polozenih grana samo da dodirnem vodu i riba bi uzela. Pri povlacenju sam poneke "brao sa grana". Nakon prvih desetak sam se okretao okolo da vidim da nisam usao u neki ribolovni revir, jer je krupna riba uzimala k'o luda. Znaci riba u Miljacki i na drugim rijekama moze opstati i rasti, samo ako je zasticena od ljudi... Ribe su vracene nazad u nadi da cu neke od njih sresti dogodine...
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

Avatar
montana
Nobelovac
Postovi: 4867
Pridružen/a: 16 ožu 2009, 18:16
Lokacija: USA

Re: Od 19.08.2010. na Miljacku u ribu.

Post Postao/la montana » 19 kol 2010, 16:13

Evo jos koja slicica... Jos jednom da se zahvalim kolegi Sviracu na ideji i posudjenim stapovima, jer moji su stapovi ukradeni...
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi: 3608
Pridružen/a: 20 lip 2006, 17:05
Lokacija: Sarajevo

Re: Od 19.08.2010. na Miljacku u ribu.

Post Postao/la senad » 19 kol 2010, 16:17

Bistro, majstore!
Danas sam ovim mojim pricao za ovaj tvoj izlazak.Maloprije se vratih sa Bentbaše, imali smo poribljavanje, ubaceno 500 kg potočare od 25 do 35 cm.Postaviću kasnije slike i klip na početnu.
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:

Avatar
kenan_sa
Književnik
Postovi: 522
Pridružen/a: 20 svi 2009, 03:31
Lokacija: Memli strana starog sarajeva

Re: Od 19.08.2010. na Miljacku u ribu.

Post Postao/la kenan_sa » 19 kol 2010, 17:53

Obiso sam i ja danas to gore gdje je poribljeno.Ima finih komada a i sice.Koliko sam modao primjetiti ima i komada od 150 - 800 grama.Dobro je da su kako mi rece ovaj jedan od ribocuvara zabranili ribolov prva 3 dana.Hajde zauhar koliko toliko da se koliko bilo adaptira na novu sredinu.Al zato kad se vratim sa godisnjeg ima da polom napravim.hehehehehehehe... Sto me jos interesuje.Da li ce nase udruzenje vremenom posjedovati svoje godisnje dozvole za ribolov,i kakve su nam sanse da se udruzimo sa USR Glavatica,i Neretva.
slika

Avatar
montana
Nobelovac
Postovi: 4867
Pridružen/a: 16 ožu 2009, 18:16
Lokacija: USA

Re: Od 19.08.2010. na Miljacku u ribu.

Post Postao/la montana » 19 kol 2010, 18:08

senad je napisao/la:Bistro, majstore!
Danas sam ovim mojim pricao za ovaj tvoj izlazak.Maloprije se vratih sa Bentbaše, imali smo poribljavanje, ubaceno 500 kg potočare od 25 do 35 cm.Postaviću kasnije slike i klip na početnu.
Bistro musicaru! Drago mi je da se poribilo i neka se sacuva barem do zime. Hrane u vodi ima i za mladice, samo je krivolov i prekomjerni izlov problem. Nadam se da ce se i omrijestiti... a onda...
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

Avatar
angler
Nobelovac
Postovi: 5476
Pridružen/a: 23 lip 2006, 07:49
Lokacija: Pored vode
Kontakt:

Re: Od 19.08.2010. na Miljacku u ribu.

Post Postao/la angler » 19 kol 2010, 18:29

Monty obradovao si me slikama i vjescu da ima toliko potocne u Miljacki. Uz ovu akciju poribljavanja i zabrane do mrijesta uz nadzor ribocuvara bice to najblizi "raj" za prave ribare iz Sarajeva. Zar to nije super, tramvajem i uz malo lagane setnje do merakanja <championvanja>

Odgovori

Natrag na “Mušičarski tereni”