Pocetnik, potrebna pomoc

Moderatori/ce:emin,AlaS,zlaja,svirac

Odgovori [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Boris
Početnik
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Pocetnik, potrebna pomoc

Post Postao/la Boris » 05 kol 2006, 17:06

Zelio bih se poceti baviti ribolovom ali imam jedan problem a to je sto ne znam sta da kupim od opreme a pecao bih najvise na Buni i Neretvi za pocetak. Ovo pitanje sam postavio jer se zelim baviti ribolovom
jer mislim da je to jedan odlican hobi, ali kada sam neki dan usao u ducan
sa ribarskom opremom naprosto sam se izgubio izmedju 30 raznih stapova, 20 masinica i svega ostaloga tako da sam izasao zbunjen i pomalo razocaran jer sam mislio da pocetak ribolovne karijere nije bas tako kompliciran. Tako da sada cekam savjete nekoga ko se razumije u sve to, a nije mu mrsko pisati, da mi napise sta da kupim. I tako dok ja cekam vi uzivajte u ribolovu pa vam se mozda i ja uskoro pridruzim. Pozdrav.

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 07 kol 2006, 09:17

Predpostavljam da si se opredjelio za lov pastrmke na rijekama koje si naveo ili mozda grijesim jer na Neretvi ima i jezera. Prosetaj tim rijekama i vidi na koji nacin ribari love ili kojim vidom ribolova bi se bavio pa kad odlucis javi da ti pomognemo.

svirac
Književnik
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Post Postao/la svirac » 07 kol 2006, 10:14

"Vezi konja gdje ti gazda kaze!" ili "Kud svi turci, tud i mali Mujo!".
Buna i Neretva.
Da sam ja na tvom mjestu, ganj'o bi pastrmku varalicom. Sve ti je blizu, a ribe ima.
Jedan stapic od 2,40 ili 2,70 m, gramaze 10-30 gr, vrsne akcije ili cak bolje, blagi parabolik, i masinica zavisno od dubine dzepa. Neko koristi najlon, a neko spagu. ja se jos nisam odrekao najlona.
Sitne varalice: leptiri, male kasike, vobleri.
Kutijicu sa varalicama u padze, sendvic, voda i stapic u ruke.
Naravno, sve je na tebi. Ja sam poceo sa plovkom.
"Ima u bosanskim riječicama i potocima jedna naročita vrsta pastrmke, velika, posve crna po leđima, sa dvije-tri krupne crvene pjege.To je neobično proždrljiva, ali i neobično lukava i brza riba koja leti kao obnevidjela na udicu u vještoj ruci, ali je nedostižna, čak i nevidljiva za onoga ko nije vješt tim vodama i toj vrsti ribe."
(Ivo Andrić,"Priča o vezirovom slonu")

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 07 kol 2006, 10:52

To svirac!
Varalica moja neprezaljena ljubav :cry:
Salim se zabacujem je ja i dalje ali poslije musica :wink:

svirac
Književnik

Post Postao/la svirac » 10 kol 2006, 08:56

Sinoc mi djavo nije dao mira. Stanujem na Marindvoru, a na putu od posla do kuce prolazim pored Miljacke koja je sad puna klijena. Helem, uzmem stapic koji sam ranije pomenuo 2,40, najlon 0,18 i montiram malo plavo-bijelo Pace tonuce od 2,5 cm. Prvi klijen je pao u drugom zabacaju, onako sitan, ali ..... na prvom slapu iznad Vrbanje mosta maznem klijena oko kile!!?? Sta je tu cudno? Pa, prvo, znamo kakva je Miljacka i sta je u njoj do sad bilo: krkuse (sapace), gage, pokoji klijencic, a u gornjem toku i pokoja pastrmka. Ovaj kilas u sred grada me je bas iznenadio.

p.s.
malo mi zent bio varalicarit' na Miljacki ali .... eto jesam
"Ima u bosanskim riječicama i potocima jedna naročita vrsta pastrmke, velika, posve crna po leđima, sa dvije-tri krupne crvene pjege.To je neobično proždrljiva, ali i neobično lukava i brza riba koja leti kao obnevidjela na udicu u vještoj ruci, ali je nedostižna, čak i nevidljiva za onoga ko nije vješt tim vodama i toj vrsti ribe."

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 10 kol 2006, 13:30

Svaka cast svirac.
Vidjao sam dobre komade u Miljacki (mislim na klijenove) :wink:
Prosle godine jato povelikih ispod mosta na Malti, cca oko pola kg.
Prije mjesec dana dva komada iznad mosta u Wilsonovom, brat-bratu 1,5kg.
Sve me to obradovali jer Miljacka nije vise kanalizacija. Samo bar da ostane ovako bice i vise ribara na njoj, a mozda se i drustvo pozabavi kakvim poribljavanjem. Mogla bi biti kao Lasva.

svirac
Književnik

Post Postao/la svirac » 11 kol 2006, 08:49

Ma, iskren da budem, iznenadio sam se brojem raznoraznih odvodnih cijevi koje ne bih vidio da nisam setao onim podzidom pored Miljacke. Ruku na srce, daleko od toga da je cista. Tuzno. A opet, 2-3 manja komada koja sam izvadio, su bili puni mlijeci .... znaci, klijen na mrijestu. A i neka ranija mrijescenja su uspjela, sto govori sadasnji broj klijena u rijeci.

hero
Prava Štela

Post Postao/la hero » 16 kol 2006, 01:02

sta fali ko da se nebi na miljacki mogo kakav revir napravit oko kozije cuprije, al mi se cini da ova sarajevska drusta puno vise vode racuna o drugim vodama......
Bistro BiH NTV Hayat

Odgovori

Natrag na “Ostale teme koje nisu obuhvaćane gore - 'nako čumuranja”