ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA KONJIC

O pitanjima vezanim za rad Saveza, Udruženja, o Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, o ribarskim ispitima, pravilnicima....

Moderatori/ce: emin,AlaS,zlaja,svirac,Kovach

amchuka
Haman Štela
Postovi: 50
Pridružen/a: 17 kol 2009, 22:25

Re: ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA KONJIC

Post Postao/la amchuka » 06 lip 2011, 18:11

Prije 7 dana zvanično su osnovane spin i fly sekcije koje će djelovati u sastavu OSR Konjic. Sekcije imaju svoja pravila,zaduženja,obaveze i sve ostalo u skladu sa pravilnikom Organizacije Sportskih Ribolovaca Konjic. Osnovni cilj sekcija je organizacija članova udruženja, škola sportskog ribolova za pionire udruženja i pripremanje odabranih članova (juniora i seniora) za takmičenja na prostorima BiH kao i sve druge aktivnosti koje se tiču OSR Konjic. Ja sam Predsjednik spin sekcije ( Hadžimešić Amer) pa svi koji su zainteresovani mogu da mi se jave zbog članstva. Sekcije su dobile 2 poslovna prostora po cca 50 kvadrata u prizemlju Hotela Garden city. U toku je opremanje kancelarija namještajem i tehnikom. Tu će se organizovati i usmena predavanja o ribolovu kao i škole pravljenja vještačkih mamaca.
Danas je dogovorena i saradnja da Verano motors Generalni uvoznik i distributer marke Peugeot za BiH bude Generalni sponzor spin sekcije OSR Konjic za 2011 godinu. U startu sponzor će obezbijediti finansijska sredstva za nabavku 8 ribolovnih spin kompleta (štap,mašina,silk,varalice,prsluk,kapa). Velika Hvala Generalnom Direktoru Gospodinu Ismetu Kapi i menadžeru prodaje Gospodinu Denizu Bejtuli. Kao što sam i obećao OSR KOnjic ide krupnim koracima naprijed, a dokaz našeg dobrog rada su i sponzori koji nas prate, a ja obećavam da ih nećemo iznevjeriti. Hvala


Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6122
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA KONJIC

Post Postao/la Seha » 07 lip 2011, 10:21

Amchuka kakva ce sudbina biti sa saranima u Borackom jezeru? Jeste li namjeravali mozda neko poribljavanje istim i osnivanje neke saranske sekcije jer pretpostavljam da u Konjicu ima poprilican broj ljubitelja saranskog ribolova. To jezero ima strahovit kapacitet ali treba zastititi kapitalne primjerke urediti prilaze vodi (platforme) i uvsti stalnu ribocuvarsku kontrolu.
To je prekrasna voda na kojoj sam prije lovio, ali nakon sto sam vidio krivolov harpunima i nosenje primjeraka duzine pedlja digao sam ruke od nje.. Sav taj krivolov (znalo se ko i sta radi gore) je tolerisan od strane ribocuvara i stekao sam osjecaj da bi oni bili najsrecniji kad bi sva populacija sarana i klijena bila pobijena kako bi u jezeru mogla biti samo pastrmka. (vjerovatno su mislili na kalifu koju ubacuju pred otvaranje sezone i ono malo jezerske zlatovcice)
Interesuju me vasi planovi za ovu vodu.. Prijateljski pozdrav i bistro
slika

amcho
Prava Štela
Postovi: 142
Pridružen/a: 05 vel 2011, 19:45

Re: ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA KONJIC

Post Postao/la amcho » 07 lip 2011, 12:04

Ono što je sigurno poribljavanja Boračkog jezera Šaranom ove godine neće biti osim možda nešto krajem godine, ali će zato biti ubačena po planu na kasnu jesen velika količina jezerske Zlatovčice jer je to njeno prirodno stanište. U posljednjih mjesec dana, a naročito je u zadnjih 10 dana konstantno je prisustvo čuvarske službe zbog mrijesta bijele ribe u Šištici. Plan je da se iduće godine počne praviti od Boračkog jezera jedan atraktivan i kvalitetan teren za lov Šarana. Naravno i zgradnja tipa platformi i svih ostalih sadržaja koji garantuju vrhunski šaranolov. Ovu inicijativu će preuzeti Šaran sekcija i njen predsjednik koja je u procesu formiranja. Ovo jezero treba da u sebi sadrži Zlatovčicu, Šarana i Klijena. Sve ostalo su alohtone vrste riba kojima nije tu mjesto, a to će sve biti rečeno u ribarskoj osnovi koja počinje da se radi. Mislim da će uskoro Boračko jezero biti Šaran brand u regionu jer ima sve preduslove da to bude i glupo je to ne podržati. Bistro

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6122
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA KONJIC

Post Postao/la Seha » 07 lip 2011, 13:46

Svaka cast za ovako zaista ohrabrujuce vijesti. Ti sarani sa Borackog jezera su stvarno nesto posebno jer su rijetke geneticke vrste ljuskavog sarana koje mogu tako brzo narasti do kapitalne tezine. Kada bi u potpunosti zabranili ribolov sarana na par godina i omogucili im da se nesmetano izmrijeste stim da nakon toga dozvolite samo izlov manjih primjeraka te zastitili nosenje kapitalnih sarana mislim da poribljavanja nebi bila ni potrebna. Boracko jezero moze uz minimalnu investiciju postati preko noci jedna od najkompletnijih saranskih voda regiona jer sama infrastruktura oko jezera dozvoljava velik priliv ribo turista. Siguran sam da bi uz pravilno vodjenje, ocuvanje prirode i ribe u ovom jezeru profitirala cijela zajednica i da bi se zaposlio ne mali broj mladih ljudi.
slika

amcho
Prava Štela
Postovi: 142
Pridružen/a: 05 vel 2011, 19:45

Re: ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA KONJIC

Post Postao/la amcho » 01 srp 2011, 14:02

Evo i malog osvježenja teme. Danas je u Konjicu održan sastanak sa Dekanima PMF-a Sarajevo i Poljoprivrednog fakulteta Sarajevo, načelnikom Opštine Konjic, Direktorom centra za ribarstvo i predstavnicima OSR Konjic. Dogovoreno je da će ova 2 stručno i tehnički najkvalitetnija instituta u BiH uraditi ribarsku osnovu za OSR Konjic. Potpisivanje ugovora je 06.0.72011 a terenski rad počinje 08.07.2011 godine i kreće se od gornjeg dijela Neretve sa SVIM njenim pritokama što u prošloj osnovi nije bio slučaj. Komisija od 5 članova koju će predvoditi naš diplomirani Biolog će nadgledati kompletnu studiju i biti na terenu sa Profesorima i asistentima. Postoje klauzule i definicije šta se sve treba uraditi tj sve ono što prošlom osnovom nije obuhvaćeno. Finansije su obezbijeđene. Uz ribarsku osnovu radiće se i katastar zagađivača što bi sve zajedno trebalo uveliko pomoći Neretvi, njenim pritokama i jezerima da povrate uz našu pomoć stari sjaj. Bistro


Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6122
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA KONJIC

Post Postao/la Seha » 01 srp 2011, 15:25

Bravo. Stvarno svaka vam cast kako ste u relativno malo vremena uradili tako puno posla.
slika

Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi: 3608
Pridružen/a: 20 lip 2006, 17:05
Lokacija: Sarajevo

Re: ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA KONJIC

Post Postao/la senad » 02 srp 2011, 00:16

Svaka čast, kako sam i pretpostavio, vi se ne šalite :wink:
Ali svaki put kad imas nesto, fino to slozi (tekst) ubaci jednu (ili vise slika) te aktivnosti i posalji na info@bistrobih.ba da se objavi na pocetnoj stranici.
Ja stvarno ne stizem citati sav forum i mnogo toga mi promakne (poput ovog gore sponzorstva za spin sekciju), ali mi na mailu ne moze promaci.
Bistro jos jednom i pozdravi raju ;-)
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:

amcho
Prava Štela
Postovi: 142
Pridružen/a: 05 vel 2011, 19:45

Re: ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA KONJIC

Post Postao/la amcho » 31 srp 2011, 22:33

opet ja :) ribarska osnova je počela sa radom na Jablaničkom jezeru i trajaće još nekih 7-10 dana pa se prebacuje na Boračko jezero. Razlog što se prvo jezera rade jer je vodostaj stabilan na jezeru, a čeka se manji vodostaj u 2 goj polovini Augusta da se radi Neretva sa gornjim pritokama. Kako se spremila komisija od 5 lica od kojih su 2-je VSS sa kvalifikacijama sa PMF-a tj završili su PMF u Sarajevu i 3 je od kojih je 1 šef ribočuvarske službe i 2 provjerena člana OSR Konjic koji će nadgledati i podnositi 7-dnevni izvještaj Upravnom odboru i Predsjedniku udruženja. Cilj im je da prate ispunjavanje zadataka u izradi ribarske osnove koje je postavio OSR Konjic. Biće jako puno fotografija i video materijala kako onih pod vodom tako i onih iznad vode :) pa ću se potruditi kad sve bude gotovo na terenu da uzmem dio i pokažem ga sa kakvim resursima raspolažemo u našoj državi.
btw nismo žalili preko 52 000 KM da bude kako treba, a biće vjerujte. Prvih 30 % sredstava su dobila oba fakulteta i za divno čudo da vidite kako se lijepo ponašaju na terenu. Nije poenta novca koliko je njima stalo da rede iz drugih razloga. To je nevjerovatno kako smo ih natjerali da zajedno rade, a mi znamo šta smo sve radili. Meni bi pozavidjele najbolje obavještajne agencije kako sam im pakovao informacije i to u kojim dozama i na koji način. Kad ima kažem nakon svega plakaće :) Prošla ribarska osnova za Konjic je bila na 44 stranice sa slikama,a ova neće biti ispod 400. Dovoljno govori kakav je javašluk bio ranije.Bistro do sljedećeg puta

Avatar
mekousna
Prava Štela
Postovi: 130
Pridružen/a: 11 kol 2009, 22:14
Lokacija: rijeka Neretva
Kontakt:

Re: ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA KONJIC

Post Postao/la mekousna » 12 kol 2011, 11:47

52 000 KM? O'kle lova?
Šta na sve to kaže SRS BiH, za njih nema novca da se vrate dugovi, a za dokumentaciju ribarske osnove ima.
List niz vodu, riba uz vodu. [ www.mekousna-konjic.tk ]

amcho
Prava Štela
Postovi: 142
Pridružen/a: 05 vel 2011, 19:45

Re: ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA KONJIC

Post Postao/la amcho » 13 kol 2011, 23:05

mekousna je napisao/la:52 000 KM? O'kle lova?
Šta na sve to kaže SRS BiH, za njih nema novca da se vrate dugovi, a za dokumentaciju ribarske osnove ima.
Šta ima savez tražiti ??? dobili su 2000 KM prije 2 mjeseca imamo im još toliko dati do kraja godine i to će dobiti tako je i dogovoreno. Prije 45 dana im bila skupština popili su i pojeli u Skenderiji 5000 KM !!! Volimo mi dugovati savezu, a dati plate čuvarima koji za nas ništa niej uradio. Ne znaju ništa osim zivkati DAJTE NAM PARA ??? jA SAM TAKMIČAR PA VIDI BRUKE DA NAM KAŽU : IDETE U iTALIJU NA SVJETSKE OLIMPIJSKE IGRE,ALI SAVEZ NEMA PARA PA SAMI TRAŽITE SPONZORE !!! Kao daće 20% ućešća. Bruka.
Koliko je članova tj ko ima iz OSR Konjic u Skupštini i Upravnom odboru Saveza ?
Koliko nas Savez kao udruženje pazi tj šta je uradio za nas ?
Koliko takmičenja na nivou države ima u Konjicu ( Fly,Spin,Plovak i Šaran) ?
Da li ima neko i ko ? da redovnije plaća članstvo savezu ili koliko ih ne plaća ništa ?
Lova se našla za osnovu i to je najbitnije. Nije ukradena to je sigurno, niti je kredit, niti je pozajmljena, niti će se kome vraćati, niti smo kome šta dužni vraćati za ribarsku osnovu, osim dugova koje je stara Uprava ostavila, a i to se čisti bolje od planiranog.
Osnova će biti gotova do kraja godine i biće osnova za finansiranje kompletnog udruženja narednih 5+5 godina.
Počinje se raditi katastar zagađivača, a tu ćemo tek da udarimo po džepu što je trebalo daaaavno uraditi. Ogroman je broj video i foto zapisa u našoj ahivi unazad 6 mjeseci za zagađivače i mnogima neće biti pravo kad izađu dokumenti u javnost. Lično sam sve završio sve sa RGH BH Inspektom oko vanrednih onećišćenja. Od procedure, uzimanja uzoraka, načina uzimanja, boca za uzimanje uzoraka, snimanja uzimanja ... Sve imamo samo da se desi (a nadam se da se neće nikad desiti) i da uzmemo uzorke i pošaljemom na analizu. Vidjećeš kako se po zakonu može raditi št ose davno moglo.
U proceduri je izrada vrhunske web stranice koja mora takva i da bude jer bez nje nema promocije izvan granica BiH što nam je i cilj da probijemo turizam izvan BiH a ogroman je potencijal.
Table za obilježavanje vode su skoro sve gotove i to je donacija za cijelu Opštinu njih 80-ak.
U narednih 20 dana će se zatvoriti finansijska konstrukcija za cijelu godinu i siguran sam da ćemo od proljeća naredne godine biti finansijski najstabilnije i najbogatije ribom udruženje u BiH.
Nekome je to teško priznati jer ima onih koji nas ne vole kao i to što se dešava pozitivna priča u Konjicu. Ja nisam Konjičanin i to primjetim, a kako tek primjete domaći stanovnici. Počinjemo disati punim plućima. Ja sam danas donio gorivo za čamac na Jablaničkom jezeru i 3 sata obilazio jezero tražeći mreže sa ribočuvarima. Vjeruj da nijedne nismo zakačili, a prečešljali smo sve obale što ima OSR Konjic na Jablaničkom. Meni nije mrsko ni vremena potrošiti,a nije mi žao dati kad vidim da neko radi dobar posao.
Na kraju lijepe vijesti od struke koja radi ribarsku osnovu da jezera i Neretva polahko dolaze sebi i da ima napretka u vodi. Danas je počelo intenzivno podvodno snimanje tekućeg dijela Neretve podvodnom kamerom koja je takođe donirana udruženju. Bistro

Avatar
mekousna
Prava Štela
Postovi: 130
Pridružen/a: 11 kol 2009, 22:14
Lokacija: rijeka Neretva
Kontakt:

Re: ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA KONJIC

Post Postao/la mekousna » 14 kol 2011, 03:22

amcho je napisao/la: Počinje se raditi katastar zagađivača, a tu ćemo tek da udarimo po džepu što je trebalo daaaavno uraditi. Ogroman je broj video i foto zapisa u našoj ahivi unazad 6 mjeseci za zagađivače i mnogima neće biti pravo kad izađu dokumenti u javnost. Lično sam sve završio sve sa RGH BH Inspektom oko vanrednih onećišćenja. Od procedure, uzimanja uzoraka, načina uzimanja, boca za uzimanje uzoraka, snimanja uzimanja ... Sve imamo samo da se desi (a nadam se da se neće nikad desiti) i da uzmemo uzorke i pošaljemom na analizu. Vidjećeš kako se po zakonu može raditi št ose davno moglo.
Čestitam, ovo je vrlo važna vijest za naše terene. Ono ispod nebodera u Konjicu je bruka i sramota.
slika
slika
List niz vodu, riba uz vodu. [ www.mekousna-konjic.tk ]

amcho
Prava Štela
Postovi: 142
Pridružen/a: 05 vel 2011, 19:45

Re: ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA KONJIC

Post Postao/la amcho » 14 kol 2011, 10:28

Igman je veliki i najgori zagađivač sa kamenolomina i ARK-om. Nije jedini. Posljednje 2 Nedelje sam lično išao uzvodno loviti ribu od 08 ujutru od samog razdanjivanja do 09,00 tj budući spin revir od Crnog vira uz ARK-pa sam imao i konflikt sa portirom kojeg sam otkačio da sam mu rekao da ću svaki dan tu dolaziti dok ne vidim tablu da je zabranjen pristup i iz kojeg razloga jer tako zakon kaže. On smao maše rukama i na kraju je skontao da sam u pravu. Ja sam ribolovac koji nije Konjičanin pa ne znam da je zabranjen pristup i tim se vodim. Na 2 mjesta se ispušta nešto: jedno je nekakva masnoća a drugo bijelkaste boje kao neka emulzija koja povremeno bude kačeg intenziteta pa se smanji. Ali teče konstantno.
Kanalizacije onečišćuju vodu i tu je nemogućnost kupanja tj rizik za građanstvo koje se kupa,ali je i problem koji će se teško u dogledno vrijeme riješiti jer je kolektor koji je rješenje jako skup.Sreća pa je brzo razgradivo :)
Ali industrijski otpad je katastrofa za život u samoj Neretvi i ono što izlazi iz Igmana i ARK-a je katastrofa

Avatar
adi
Predsjednik U.G. "Bistro!"
Postovi: 1228
Pridružen/a: 18 vel 2007, 10:50
Lokacija: sarajevo
Kontakt:

Re: ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA KONJIC

Post Postao/la adi » 16 kol 2011, 10:50

amcho jedan od komentara na facebook-u :

Da ne povjerujes; ribocuvari iz Konjica pod izgovorom da broje ribu u Borackom j. postavili mreze po citavom jezeru, bar 5-6 mreza po 50-ak metara,trebalo je "navodno" da se riba prebroji i pusti radi utvrdzivanja koncesije ili tako nesto .... Medzutim, vrlo mali broj ribe je vracen u jezero, uglavnom jezerska pastrmka, a i nje je veliki broj uginuo sto se moglo vidjeti u potoku koji istice iz jezera. Tog jutra kada su se mreze vadile (srijeda 10.08) moglo se vidjeti kako mjestani i obliznji ugostitelji nose sarane u kesama. KATASTROFA !!!! To na Borackom j. sam vidjeo, a takva prebrojavanja su valjda vec bila vrsena na Jablanickom j. i trebala su da se urade na Neretvi ?! I tako propade moj godisnji odmor sto se tice ribolova, prvo sam dva dana cekao da povade mreze a poslije se nije imalo sta pecati. I to sve u sred sezone, jos ne mogu da vjerujem.
Edis Salihic 3:10 poslije podne Avg 15

kako malo treba dusmanima da se pokenjeju na sve sto radi... znas ti nas j... ti nas
slika
ja sam inace po riboispovjesti sarandzija

amcho
Prava Štela
Postovi: 142
Pridružen/a: 05 vel 2011, 19:45

Re: ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA KONJIC

Post Postao/la amcho » 16 kol 2011, 11:09

Ja radim u Avazu 10 godina, a vidim da i ovaj Salihić takođe radi mada ga ne poznajem vjerovatno je novi. Gledam mu profil na FB ne vidim nigdje njegov komentar na ovu temu. Istina jeste se radila osnova na Boračkom jezeru u to vrijeme kada je naveo. Riba je vađena mrežom i ako je koja uginula uginula je zbog mreže. Grantujem da riba niti jedna nije nošena nigdje niti je mreža bacana iz bilo kojeg drugog razloga osim evidencije na naučnus studiju i projekat ribarske osnove. Sve što je rađeno je snimano kamerama,a lično nisam dobio informaciju da je bilo puno uginule ribe. Sumnajm da je tako jer su 3 člana komisije ispred udruženje i to su 2-ca od najvećeg povjerenja bila cijelo vrijeme sa ljudima koji rade osnovu za koje garantujem da ne bi ništa slično dozvolili.Gospodin koji je lovio ribu činjenica da su mu mreže smetale jer nije ni mogao zabacivati. Nađeno je jako puno kapitalnih pšrimjeraka jezerske pastrmke od koje će na jesen biti stvoreno matično jato sa ciljem proizvodnje mlađi i poribljavanja Boračkog jezera u budućnosti jer će ono u budućnosti biti isključivo Salmonidno jezero

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6122
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA KONJIC

Post Postao/la Seha » 16 kol 2011, 11:13

Bez uvrede ali mi nije jasno zasto ste koristili mreze kada je agregatom i humanije i efikasnije sortirati i prebrojati ribu.
Tako se radi u cijelom svijetu kada skupljaju ribu koju vjestacki mrijeste pa nevidim zasto bi se kod nas koriste mreze koje ostecuju ribu.
slika

Odgovori

Natrag na “Aktuelnosti iz Udruženja, Saveza, o Zakonu, ispitima...”