Vec 11 g. zaredom odrzava se takmicenje u lovu na morsku pastrmku na mojoj domacoj vodi. Ove godine je bilo 12-13-14 augusta. Rijeka se zove Karup i tece u srednjoj Danskoj. Inace , to je jedna od najboljih voda u Evropi i sire gdje plivaju svjetski rekordi ove vrste. Rijeka je lovna u duzini od nekih 50-tak km na kojoj gazduje 11 rubarskih udruzenja. Zadnjih 4-5 g. i nasa mala bosanska ekipa ucestvuje u takmicenju. Nema nas puno, tek 5-6-7-8, kako kad, ali imamo odlicne rezultate . Na nekih 400-500 takmicara ulovi se od 30-40 komada ribe u toku dva dana. Ove godine jednu od nagrada je osvojio banjalucanin Zoka. Prosle godine smo imali drugo mjesto. Pretprosle ja sam bio 7. , i tako iz godine u godinu biljezimo dobre rezultate.
Premije su vrlo vrijedne. Prvo mjesto "kosta" 4000KM. . Naprimjer, moje 7 . mjesto mi je donijelo 1500KM...Nagrade nisu direktno novcane vec u vidu novcanih cekova od strane sponzora i u samoj ribarskoj opremi.
Samo takmicenje je zamisljeno kao potpora asocijaciji tih 11 ribarskih udruzenja i sav novac, kad se odbiju troskovi, ide na odrzavanje vode. Sama voda je u klasi 2. sto ce reci cista i uredna. Zadnjih godina nam ulazi i lax sto signalise da je voda skoro na granici kvalitete klase 1. Inace, prije kojih 30-tak godina rijeka je bila gotovo mrtva zbog jedne fabrike krompira blizu izvora i nekontrolisane poljoprivrede i upotrebe hemijskih sredstava. Danas je to sve regulisano i pod prismotrom strucnjaka za slatkovodni ribolov . Najveci dio rijeke i rijecne doline je nedirnuta priroda iz vremena zadnjeg ledenog Doba. Ja inace ne volim takmicenja ali ovo mi ima smisla i rado ucestvujem.
Samo takmicenje je dvodnevna svecanost gdje se u jednom posebnom raspolozenju lovi riba, registruju ulovi, gdje se dobro klopa i popije koja piva.
Sudija na takmicenju nema i ulov se donosi na kontrolu u prostor kojim gazduje drustvo. Svakoj ribi se uzimaju krljusti i salju na DNA analizu. Prilikom ciscenja i registracije ribe vrsi se kontrola da nebi neko donio ribu od prosle godine iz zamrzivaca ... Ovo takmicenje je "obraz" takmicenje i svako ko bi pokusao prevaru bio bi diskvalifikovan , ne iz takmicenja ili drustva , vec kao covjek. Postao bi bezvrijedan za svoju okiolinu i ribare. Ove godine pobjedila je riba od nekih 7 kg. Inace , svake godine pane po nekoliko komada preko magicnih 10 kg.
Na slici je Zoka u donjem lijevom uglu i ulov u desnom gdje stojimo ja i Toro.
Takmicenje - lov na morsku pastrmku
Moderatori/ce:emin,rusko,Kovach,angler
- VIBA
- Štela
- Pridružen/a:12 stu 2007, 13:54 [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
VIBA-macak u cizmama
- Seha
- Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
- Pridružen/a:19 lip 2006, 00:14 [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Re: Takmicenje - lov na morsku pastrmku
Bas lijepo moglo bi ovo na pocetnu ako se slazes. Bistro
- VIBA
- Štela
- Pridružen/a:12 stu 2007, 13:54 [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Moze, mada je napisano s brda s dola. ....mogu ja to i bolje ....Seha je napisao/la:Bas lijepo moglo bi ovo na pocetnu ako se slazes. Bistro
VIBA-macak u cizmama
- montana
- Nobelovac
- Lokacija:USA [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Mozda da sacekamo malo. pa da bude i slika sa takmicenja? Bilo je i onih od prosle godine, jako lijepih slicica...
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"
"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."
"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."
- Seha
- Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
- Pridružen/a:19 lip 2006, 00:14 [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Znam da mozes hajd poslozi pa da postavimo.VIBA je napisao/la:Moze, mada je napisano s brda s dola. ....mogu ja to i bolje ....Seha je napisao/la:Bas lijepo moglo bi ovo na pocetnu ako se slazes. Bistro