Amir je napisao/la:Da bas tako situacija na vodi odredjuje koje olovo bi se koristilo.Sto se tice tezista kugla je u tom slucaju(logicno)najbolja.Medjutim pljosnato olovo je stabilnije i samim tim efikasnije.Kugla je mozda stabilnija u mulju?Ja sto se tice tezine olova po meni je malo 50g ali 100-150 je sigurno dovoljno.Ja ne koristim lakse olovo od 100g.Sa 100g riba se dobro zakaci i tesko da ce se osloboditi udice.Tezina manja od sta znam 70g za ribu je lakse izbaciti udicu prilikom otimanja i drmanja glavom.Za ribu od recimo 10kg 70g je nista jer ona tu tezinu vrlo lahko dize.Prilikom duzeg drilla udica dobije vise prostora i krece se labavije prosirivajuci mjesto uboda (ranu) samim tim lakse se oslobadja udice ako je olovo lahko.Naravno i ribolovac ima veliku ulogu jer mora najlon drzat uvijek naspanovan inace ode sargo.Teze olovo pravi pritisak (mislim) svojom tezinomna i riba se teze oslobadja.Pri koristenju udica bez povratne kuke opustanje najlona i lahko olovo su najcesca greska.
Nadam se da ste shvatili poruku sta je ribolovac htio time da kaze.
Evo citam ovu temu i dodjoh do ovoga posta. Amire, nisi upravu, riba se lakse otkaci sa olovom kad ga ima. Riba se teze oslobadja udice kada nema nikako olova, ali silk mora biti u potpunosti naspanovan. Tacno je da se riba ubode sama kada je tu teze olovo i slazem se sa sehom da je 50g dosta, za manje komade koje ja obicno pecam koristim 30-40g i stapove od 5 do 50 grama, silk 0.20, 0.25 da bi mi bilo atraktivnije, izvlacio sam na to ribe do 3-4 kg, otprilike, nisam ih vagao ni mjerio jer sve vracam nazad u vodu. Iza ove ribe sto ja lovim sasvim su uspjesne i udice velicina 8,9,10,11 pa , a 12 mi se pokazala za one sarane do 1kg najefikasnija, zato sto jos nisam poceo da montiram mamac na dlaku pa kukuruz pokrije vrat i glavu udice. Koristim obicni predvez sa kliznim olovim ispod njega svezem virblo a petnaestak cm od virbla na dnu predvezaa vezem udicu. Klizno olovom koristim ako mi slucajno otkine riba silk da se odmah oslobodi olova jer mi je prioritet da ribu vracam sa sto manje ostecenja.
pozz i bistro