Fly Fishing - udrobljeno

Moderatori/ce:emin,rusko,Kovach,angler

senad
Gledač u vodu
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Re: Fly Fishing - udrobljeno

Post Postao/la senad » 04 svi 2011, 23:21

Ne govorite mu nista, luftace sa casova :mrgreen:
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:

zlaja
Nobelovac
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Post Postao/la zlaja » 04 svi 2011, 23:22

Pa vidi druže polako se stanje popravlja,nije da nešto navijam za našu ikar zastavu ali čisto informativno: časopisi iz RS i HR uvijek puni riječi hvale za naše gostoprimstvo i lijepe vode sa puno ribe-akcenat je na junačkoj krajini.HR časopis uvijek ima dobre tekstove o pecanju i jednom već tradicionalnom druženju-štefanje na klokotu- onda časopis -Reviri Srbije - ima uvijek neki dobar tekst o rijeci u BIH,takođe Goci urednik časopisa S&F pokušava navesti primjer dobrog odnosa prema rijeci baš kroz gazdovanje krajišnika Unom. Hoću reći da taj kraj Bosne je uspio sačuvati neke vrijednosti pa čak je i veliki švabski Blinker na puno strana pisao o našoj jedinoj.Nas bi u čitavoj državi krajišnici mogli učiti tim vrijednostima dobrog odnosa prema prirodi.
Znači imamo sačuvanu oazu gdje bi mogli navesti kao primjer...istorijska činjenica zapisana od strane naši i bjelosvjetski pisaca je da se ovdje rodio fly fishing a ti savremeni ribolovci svjetske elite isto pričaju tužne priče,onaj poznati engleski igrač kriketa ili čega već što snima fly emisije priča o masovnom izlovu iz njihovi rijeka ,tek od prije par godina stvari se počele popravljati, tako da taj jad i čemer ima svagdje a da se donekle popraviti
Samo da kažem da što se više zanimam oko ove teme više saznajem kroz priče domaćeg stanovništva ,sve do kasni osamdeseti se mušičarilo na Krivaji i Gostoviću.Kroz razgovor sa Suzijem sam saznao da nije mogao napraviti mušica koliko je raja nosila na Krivaju da peca,pa sa kolegom iz likovnog udruženja pričam i on još se sjeća favorita na rijeci Gostović(neke crne muhe sa zlatnim isperkom) znači pecalo se ovdje tako samo što mlađa raja nije imala od koga naslijediti jer su devedesete odnijele te stvari u zaborav,pa Zokin ćale još ima pribor i nekada ode da maše...

montana
Nobelovac

Post Postao/la montana » 04 svi 2011, 23:33

Upravo sam i mislio na Tolmin, zna Kovach, pricali smo i analizirali. Podvlacim, mi smo "kolijevka" taman koliko je i Jablanicko drustvo "Glavatica". Jednostavno toga je bilo i skoro nestalo, a mi sutimo... dokle? Ljudi iz "Glavatice" shvataju problem, ali nemocni su sami da reaguju. Ta riba je njihov i nas simbol. Nije ovo sve da se udovolje huzice nekih stranaca, vec da sacuvamo nas identitet... ma tesko mi je...

Nije Zlaja crno, slazem se. Evo mi ovdje pricamo i to je tracak svjetlosti, ali sta kad dodju nove brane i povecerje? Tada ce da nastane lom. Ostace trakice tokova nasih rijeka, ali nece imati dovoljno reprodukcije. Slicno Jablanici, brane ce ostaviti nesto toka, ali hoce li tu biti te ribe i hoce li se uspjeti izmrijestiti? Nemamo nigdje ni par za mrijesta, zato je ovolika moja briga.

Za Krivaju i Gostovic ima nade. Poribite i cuvajte, a ona ce se brzo povratiti. Zabranite lov na zive mamce u rijeci. Znam dosta ljudi koji zloupotrebljavaju lov na skobalja crvom, a u biti mole Boga da nadju lipljena ili pastrmku... Pastrmke, divlje vjerovatno jos ima, samo joj treba pripomoci. I lipljena ima u gornjem toku. Mozda i kod vas...
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

soha
Nobelovac

Post Postao/la soha » 04 svi 2011, 23:40

montana je napisao/la:Upravo sam i mislio na Tolmin, zna Kovach, pricali smo i analizirali. Podvlacim, mi smo "kolijevka" taman koliko je i Jablanicko drustvo "Glavatica". Jednostavno toga je bilo i skoro nestalo, a mi sutimo... dokle? Ljudi iz "Glavatice" shvataju problem, ali nemocni su sami da reaguju. Ta riba je njihov i nas simbol. Nije ovo sve da se udovolje huzice nekih stranaca, vec da sacuvamo nas identitet... ma tesko mi je...

Nije Zlaja crno, slazem se. Evo mi ovdje pricamo i to je tracak svjetlosti, ali sta kad dodju nove brane i povecerje? Tada ce da nastane lom. Ostace trakice tokova nasih rijeka, ali nece imati dovoljno reprodukcije. Slicno Jablanici, brane ce ostaviti nesto toka, ali hoce li tu biti te ribe i hoce li se uspjeti izmrijestiti? Nemamo nigdje ni par za mrijesta, zato je ovolika moja briga.

Za Krivaju i Gostovic ima nade. Poribite i cuvajte, a ona ce se brzo povratiti. Zabranite lov na zive mamce u rijeci. Znam dosta ljudi koji zloupotrebljavaju lov na skobalja crvom, a u biti mole Boga da nadju lipljena ili pastrmku... Pastrmke, divlje vjerovatno jos ima, samo joj treba pripomoci. I lipljena ima u gornjem toku. Mozda i kod vas...
o tome je brate po štapu govorim. Bojim se da je sve tako crno da crnje nemoze biti. Mozemo mi lagati sebe, ali u sustini jadni smo. Ljudi iz Krajine @diver i ostali su prepoznali u cemu je stvar ii prihvatili se posla i napravili to sto su napravi i svaka im cast i skidam im kapu u svako doba. Ali nije Una jedina nasa rijeka. Svi bi nasi tokovi mogli biti poput Une, da smo mi zdrave pameti (ovo ne mislim mi ribari, madi ima i njih), ali u principu trebalo bi ekoloski obrazovati sredine u kojima zivimo i dignuti svijest obicnog ovjekana taj nivo da se malo zapita i da pocne nesto preduzimati u tom smijeru.

soha
Nobelovac

Post Postao/la soha » 04 svi 2011, 23:50

senad je napisao/la:Ne govorite mu nista, luftace sa casova :mrgreen:
Drzi se @senade,samo dok ja ozdravim stici cu ja vas sa znanjem. Ako bude trebalo uzimam privatne casove od @anglera ili @kovaca, samo da ne zaostanem u znanju :)

Kovach
Nobelovac

Post Postao/la Kovach » 04 svi 2011, 23:53

Treba narod obrazovati, zato smo i okrenuli prvu skolu musicarenja i ekologije. Mi smo zapamtili bolja vremena sto se tice ribolova i svega, a ova djeca ne znaju za bolje. Treba im non stop cukati u glavu da cuvaju okolis i riblji fond pa se mozemo nadati za desetak godina nekom poboljsanju. Na kraju, i UG. "Bistro" je nastalo kao potreba nas savjesnih ribara da nesto mjenjamo i hvala Bogu mjenjamo iz dana u dan na bolje. Jedino me strah da za pojedine autohtone vrste ne bude kasno, a o tome smo "monty " i ja mnogo pricali i "kovali" neke planove. Ali, mislim da sve to moze samo uspjeti ako drzava stane iza tih projekata i shvati sta gubi od ribolovnog turizma. Do tad male fajde i zato im treba ponuditi partnerstvo za realizaciju projekata zastitie ribljeg fonda, a posebno autohtonih vrsta. Oni sredstva, a mi realizaciju. Ni pravljenje ribnjaka za uzgoj autohtonih vrsta meke, glavatice, mladice ... nije neostvarivo ako drzava stane iza toga.

montana
Nobelovac

Post Postao/la montana » 05 svi 2011, 00:18

Kovach je napisao/la:Oni sredstva, a mi realizaciju. Ni pravljenje ribnjaka za uzgoj autohtonih vrsta meke, glavatice, mladice ... nije neostvarivo ako drzava stane iza toga.
... i mi odstranimo profitere i mesare iz nasih redova...

Potpisujem Kovachevo!
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

Kovach
Nobelovac

Post Postao/la Kovach » 05 svi 2011, 01:01

Siguran sam da cemo mi to vrlo brzo uraditi samo treba malo pogurati finansijski udruzenja i mesari pa pa. Dati ribocuvarima malo vece plate i stimulaciju za rad pa cu te ja pitati ko ce smjeti praviti gluposti. I rodjenog cacu ce on zapisati. Osim toga sudovi da budu zesci prema krivolovcima. Evo na primjer cujem da je jedan ribar iz Jablanice (nije clan USR "Glavatica" nego dozvolu kupuje u Mostaru) isao non stop da lovi "meku" dok je na mrijestu. Uhvacen par puta i zamislite sad dobio zabranu ribolova na svim slatkovodnim vodama u F BiH. Udruzenje koje mu izda dozvolu prekrsilo je sudsku odluku i moze biti kaznjeno. Tako im treba svima, da ne smiju ni vode se napiti iz rijeke, a ne zabaciti. :twisted:

montana
Nobelovac

Post Postao/la montana » 05 svi 2011, 09:22

Bravo! Tako se i Americi radi. Prvo kraca suspenzija par mjeseci do godine, a onda i dozivotna i Federalna!

@ldin
Nobelovac

Post Postao/la @ldin » 05 svi 2011, 11:51

Veso, Hvala !!!

Odma produzio do druga Zlaje , komentar ,vidi ljepote ...
Više nema povratka ...

slika

slika
Starost počinje kad kajanje zamijeni snove !!!

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 05 svi 2011, 12:05

Jos cizme i tip top. Sad si ga zglajzo pravo sa tolikim muhama.
Nego, neka su sretne pa da svaku ovjeris kojom ribom <championvanja>

Kovach
Nobelovac

Post Postao/la Kovach » 05 svi 2011, 12:14

Neka je sa srecom @ldine i sto rece angler da ih ovjeris sto skorije. Ne sekiraj se, nece muha faliti samo ti lovi, ima jos horoza sto nisu oguljeni do gole koze <valjanjeodsmijeha>

Naravno, opet ti kazem ne propusti nastavak skole musicarenja koja se odnosi na vezivanje muha. Tek onda ces biti kompletan musicar.

BISTRO!

flyFishing
Piskaralo

Post Postao/la flyFishing » 05 svi 2011, 12:23

a vidi ih jesu lijepe...vobleri nisu ni blizu 'vako sareni i raznoliki :mrgreen:

nek' su sretne i bericetne <idila>

Bistro! Bistro! Bistro! <flag>
Men and fish are alike. They both get into trouble when they open their mouths.

@ldin
Nobelovac

Post Postao/la @ldin » 05 svi 2011, 12:52

Veso me iznenadi, iznenada , il je bilo : " željezo se kuje dok je vruće " sad nema nazad ...

Angler ,imam čizme :grin: , razmišljam o wadersu , ne vezano za ovo sve jer sam mislio i varaličariti u njemu , našao B.Luci Patagonia povoljno kad sam kontaktirao kao imaju na stanju samo im dugo stoji pa dat ce povoljnije al mozda bi trebalo negdje u ljepit kao od stajanja ispucao :135: <valjanjeodsmijeha> samo kod nas i nigdje više ...

Kova ovo " kompletan mušičar " teške riječi , treba još puno vremena :grin: , al svakako ću gledati da se pojavim na školi vezanja , to mi je jedinstvena prilika da baš nekog uzmem za ruku i kazem stani de sad , ti meni ovo, ono :wink:

flyFi... ti nisi bio na nastavi kada su se vobleri obradjivali , mogao bi na dopunsku , nevalja preskakt gradivo
nemoj mi bolan voblere dirat :grin: :wink: Bistro !!!!

e idem ja na vodu iz istih stopa čujemo se večeras , ako me vrijeme posluzi skoknem do Parka Prirode Tajan i mašem po Gostoviću jest da je jalov al je zato uzivancija u svemu ostalom pa trebalo bi biti bar ljepih fotki ....Bistro
Starost počinje kad kajanje zamijeni snove !!!

soha
Nobelovac

Post Postao/la soha » 05 svi 2011, 13:18

To za fotke obavezno. Ta rijeka me nekako neodoljivo vuče da je posjetim u narednom periodu, pa makar sa varalicarskim stapom :mrgreen:

Odgovori

Natrag na “Ostale teme koje nisu obuhvaćane gore - 'nako čumuranja”