Tako dolazim i do Srednjih Radenaca, malog slovenskog brdskog sela na lijevoj obali rijeke. I taman da se spremim izaci na obalu izvidjeti situaciju, kad tamo malo dalje uredeni kamp u kojem se vide deseci postavljenih šatora, dosta ljudi i djece. Doplovim do mjesta na obali gdje je pogodno pristati, izadem van i prodem "šatorskim naseljem" do drvene zgrade koja mi se ucinila kao recepcija. Naidem na dvoje mladih ljudi zaposlenih oko pranja velikih posuda i zapitam ih o mogucnosti da tu postavim šator za prespavati nailazecu noc.

Odobriše mi da tu postavim šator i logorujem bez naplate, te i postavih svoj šator i spremih si veceru da veceram.

...šatorski kamp je relativno dobro ureden jer ima nekoliko sanitarnih cvorova i tuševa za tuširanje i veoma je uredan

.... tokom vecere prišle su mi komšije iz obližnjih šatora, upoznasmo se, a kada je noc pala zapalismo i vatru na kojoj su njihova djeca sebi "spremala" veceru, odnosno pekli kobasice.

... društvo su mi dvije porodice Slovenaca iz središnje Slovenije koji vole prirodu i koriste svaki slobodni trenutak da u njoj borave

...uz vatricu potece i njihovo domace vino proisteklo iz vinograda iz okoline Bizeljskog, tople kobasice i razgovor se odužio duboko u noc. Zadivilo me što tako mladi ljudi uza sve svoje obaveze gledaju da slobodne vikende borave u prirodi, omogucujuci i sebi i djeci da uživaju u slobodi boravka u prirodi i cistom zraku

....a ujutro dok su svi spavali polako, potiho, sakupio sam svoje stvari, ukrcao ih na kanu i nastavio rijekom dalje..

Dokaz za sve one koji žive u gradovima i urbanoj sredini. Ako imate volje ne trebate biti bogati da bi mogli biti u prirodi. Trebate samo krenuti i ostati u prirodi. Doživljaji sa takvih boravaka ostati ce vam u dugom ugodnom sjecanju...