Narode interesuje me kako, na koji nacin tretirati krzno divljih zivotinja (zeca,lisice,srndaca...) da se fino osuse i da poslije toga budu mekana i cista. Dobijem od lovaca cesto svakakvih komada krzna pa ja to pokusam ocistiti od ostataka sala i mesa te susim na stari indijanski nacin. Dakle do nazad nekoliko sam samo dobro cistio krzna, zatim dobro nasolio i razapeo da se susi, ali poslije toga zna ostati gadan miris jer se ne moze bas sve ocistiti pa ja to drzao na balkonu. Nazad nekoliko mjeseci pitao tipa koji se bavi prepariranjem zivotinja i on mi rekao da krzno ocistim koliko mogu nozem ili nekim ostrim predmetom sastruzem ostatke mesa i sala, a da onda sve potopim u slanu vodu i kuham. Nakon kuhanja ide isti postupak susenja. Poslije ovoga stvarno ostane cisce krzno, ali koza nakon toga postane kruta kao kamen. Tretirao svim i svacim od preparata za omeksavanje koze, do alkohola i sve sto su mi rekli i slabe fajde. Jos jedino nisam trazio formalina pa da pokusam nakon kuhanja i susenja formalinom premazati, a probacu i to. Od jednog kolege musicara nedavno dobio komad srnece dlake i mislio da je iz radnje kad covjek kaze on susio. Koza bijela, mekana, dok kod kuhanja potamni. Pitao na koji nacin to radi, cak i placao za recept i nije mi htio odati tajnu.
Zato narode ako neko zna dobar postupak za pripremu da se dobije cisto krzno i mekana koza recite ako Boga znate da se ne patim. Imao sam do sad prilike da dobijem i po nekoliko zeceva, srndaca, divokoza, lisica, kuna ... ali u zadnje vrijeme odbijam to iz navedenog razloga. Ako nadjem dobar recept moglo bi biti krzna za svu raju "musicave" sa foruma
Pa da cujem vasa iskustva!