Evo mogu li se i ja ukljuciti sa par razmisljanja o ovome "glavatom i zdepastom". Onako kao musicar i nisam nesto mjerodavan o ovome, ali mi se cini da se mladica, a i ostale grabljivice fokusiraju na glavu plijena. Repic daje neku vibracijicu i siluetu ribice i time budi mastu ribe da se radi o "mesnatom" zalogaju, a u isto vrijeme sicusnom koji se lako da progutati. Po meni ovaj tip varalice ce dati ceste ulove, mada vecinom sitnijih komada do 5-6kg. Iz mog iskustva, one vece mladice preferiraju duze varalice, posebno u mirnijim i dubljim vodama. Sada, za vode kao Sana ili Krivaja, ovakva varalica bi mogla biti pogodak posebno u brzoj vodi, na izlazima iz vira ili u krajevima, mada zavisi i od sezone.
Mana, po meni je to sto je manja i time i laksa, te se mora izbacivati laksim najlonima ili spagama, sto nije bas preporucljivo za lov mladice jer se, valjda, nadamo nekoj pristojnijoj i starijoj ribi. Ipak, gledajuci mali kljun ove varalice, prtpostavljam da se radi o otezanom modelu koji bi mogao i dalje da se zabaci, a taj manji kljun pravi i manji otpor zraka pri letu varalice...
Te velicine do 10cm mogu dati i krupniju pastrmku. Recimo da su se meni kacile pastrmke od 2,5kg pa na vise na Rapalu DT20 koja je znatno "glavatija" od ove varalice na slici.
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"
"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."