Seha je napisao/la:Gledam nedavno na BBC da nije ovih terorista bila bi udarna vijest. U engleskoj sve vise voda na kojim je zabranjen ribolov istocnim evropljanima..Doslovno ljudi postavili table i legitimisu ribare.
Govori frajer nemrzim nikoga, ali ovo sto oni cine na vodama se granici sa masivnim ludilom.
Dijelim njegovo misljenje znam ove nase ribare u Danskoj mi smo zajebali sve ostale
Ista je situacija i ovdje. Imam druga Sasu iz Zenice, koji se zamusicario preko jednog (ime, lik i nedjelo poznato nama ovamo

) . Sasa kaze da nu je taj s pocetka bio idol i heroj, ali danas ga strah da ih ne vide skupa u ribi. Sale kaze da ima prepun frizider i skrinju ribe i da ipak, svaki vikend ponese 50-tak novih komada. Covjek za jedan dan baca lajner, vasarku, sve vrste varalica i naravno zive mamce koji se kisele na nakoliko stapova dok on, kako kaze, "musicari". I Sasa, a i ovaj drugi su izrazili zelju da ih povedem u Montanu. Citajuci zakone tih "kaubojskih" drzava, lako je uociti da im jos uvijek vaze stari kaubojski zakoni, recimo vjesanje za prvo drvo konjokradica i kravokradica. Posavjetovasmo ga da ne krene sa nama!
Cudan je nas, ali i svaki "istocnoeuropski" useljenik. Ni nakon 25 godina nisu se navikli na jelene koji za lovostaja pasu svuda okolo, vec pitaju zasto ih niko ne pobije. Raubanje lososa, omiljeni je sport koji su na ove prostore donijeli oni iz Baltickih drzava i Rusije, a sa radoscu prihvatili Poljaci i Ukrajinci, dok se nasi ne usudjuju, jos uvijek, investirati u dovoljno jak pribor za lososa, nego hodaju oko vode i letvama usmrcuju komade koji ionako ugibaju nakon parenja.
Jedna novina iz svijeta musicarenja dolazi od nasih bosanskih useljenika u drzavu Iowa, tu blizu mene, pa se tako prosirila i medju mojim komsijama u Illinoisu. Naime, Iowa i Illinois su jako ravni, sa ravnicarskim rijekama u kojima mozete loviti sarana, suncanicu, bassa, stuku, muskija i slicno. Ima jedan cosak te drzave koji ima nesto brezuljaka sa potocicima u koje su odnedavno poceli pustati pastrmke za izlov, ali, u zakonu strogo stoji, samo musicarskim stapom sa jednom udicom. Nasi ni nakon cetvrt vijeka zivljenja u Americi ne pricaju engleski dovoljno ni da se upoznaju sa ljudima, ali su "razumjeli" da zakon nije rekao "musica", nego "udica". Posto ti potoci teku kroz nepregledne njive kukuruza, a riba se stalno ubacuje i kao takva uzima sve sto upada u vodu, Bosanci su pomjerili limite musicarenja dalje nego je covjecanstvo ocekivalo. Raspitivao sam se o tim vodama, pa me zanimalo da upoznam kolege musicare, ali kad mi rekose da sezona "musicarenja" pocinje u augustu, zaprepastih se. Pa sta uzima? Skakavca? Jok, kukuruz! Nasi su upratili da ovi Ameri, nakon sto poribe sve ostalo, visak para potrose za pastrmku i poribljavanje tih par potoka, a to obicno pada u augustu. Sat vremena nakon sto se zadnji cuvar izgubi iz vidika, iz kukuruza izranjaju kockaste glave jednog ogranka iz ljudskog roda, u narodu poznati kao "Nasi", mada im jezik rijetko razumijem. Nacin na koji dolaze do hrane im je dobro uvjezban i dokazuje da "Nasi" posjeduju odredjeni nivo inteligencije.
Objasnili su mi kako se to radi:
1. Dok prolazis kroz kukuruze ukrades nekoliko klipova, kao kad ides na sarana (moze i kupovni, ali je skup, sto ces davati 79 centi za konzervu kad ga ima oko vode, a gazda ne navraca?)
2. Okomis pola klipa i bacas po vodi dok se riba na navikne da ga jede. Ako i nece, nema veze, jer ga refleksno uzme u usta.
3. Vec kod kuce si pripremio najjeftiniji musicarski stap... bitno je da je musicarski, jer ce te vidjeti dvogledom.
4. Udica treba da je velika, a najbolje trokuka jer kad trznes, manje spada.
5. Nataknes zrno kukuruza i nekako bacis sto dalje mozes udicu sa kukuruzom i onaj "gumeni strik" (snjura). Pazi da se ne zapetljas u strik, ali mora biti sa njim. Ako zabacivanje ne ide, ugazi u vodu, pa pustis da ga voda razmotava.
6. Kad udica sa kukuruzom dodje medju ribe, bacis desetak zrna i one polude i upecaju se, a i ako nece, samo trgni.
Pitam koliko uhvati i koliko se smije?
Koliko hoces, nema ogranicenja. Smijes 5 komada, pa ih moras nositi u auto, pa opet 5 i sve tako. U autu moras imati frizider sa ledom i nesto limenki da pokrijes ribu, ako naidju cuvari, mada moraju imat dokaz za pretres auta!
Eto, takvi su "Nasi", zato i pokrenuh opet ovu temu. U zakonu stoji "jedna musica bez utega", a vaserka im bas i sluzi kao uteg, mada pliva... a po definiciji uteg je tezak i mislilo se na olovo... a ne na "tezinu" iz cega je ivedena rijec "uteg"... ipak vaserka ima raznih oblika. Gledao sam ljude kako umjesto vaserke stave plasticnu flasicu od kapi za oci. Gledao sa i poneke od njih kako u flasicu natrpaju kamenje i olovo, pa ona tone. Eto rupe u zakonu. Eto lajnera na mala vrata.